Горящият ферибот: Осем българи в неизвестност

22:00, 18 фев 22 / Свят 25 3486 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Към момента 8 български граждани са в неизвестност след пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. За това е информирало Министерството на външните работи на Гърция българското посолство в Атина. 38 български граждани, които са били на ферибота, ще потеглят за България тази вечер с транспорт, осигурен от техния работодател.

За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и оказват необходимото съдействие.

Българското правителство организира щаб, който е в координация с гръцките власти и постоянно следи информацията относно инцидента с пожара на ферибот в Йонийско море, при който към момента са в неизвестност девет български граждани, съобщи премиерът Кирил Петков. В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Инцидентът

Близо 130 българи са били на борда на горящия ферибот край бреговете на Гърция. Към момента има информация, че един наш сънародник е блокиран в гаража на ферибота „Юрофери Олимпия”, който се запали рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу. Общият брой на пътуващите на кораба според списъка е бил 290 души – 231 пътници и 59 екипаж.

Собственикът на фирмата поддържа връзка по телефона с шофьора, който засега е добре, но е блокиран между двете огнища на пожара на плавателния съд. Според гръцки медии спасителите дават инструкции на блокираните шофьори как да стигнат до палубата, откъдето да ги евакуира хеликоптер, пише bTV.

Фериботът „Юрофери Олимпия“ под италиански флаг, пътуващ по линията Игуменица в Гърция – Бриндизи в Италия, се запали тази сутрин около 4:30 ч. край Корфу, Западна Гърция. В ход е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата „Идра“ и намиращи се наблизо кораби.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Един от членовете на екипажа е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога. В болницата очаква да бъде докарано и дете на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама