Кино само с български филми в Чикаго

19:15, 18 фев 22 / Култура 25 2442 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кино, в което се прожектират само български филми отвори врати в Чикаго, където живее най-голямата българска общност в чужбина. В третия по големина град в Съединените щати живеят между 100 и 250 хиляди души, по неофициални данни. 

Да посещават заедно свое кино, което да ги свързва с родината, отдавна било мечта на сънародниците ни там. Благодарение на дарения, мечтата им - кино „Магура“ е вече реалност.

Надежда Желязкова пристига в Чикаго преди близо 30 години. А преди 7, с двама нейни приятели, създават български културен център с името „Магура“. За да поддържат жива връзката с България и да я предават на децата си - второ поколение емигранти. Просто наехме едно помощение, което трябваше изцяло да се поднови, за да започне нашата дейност. След около десетина месеца вече стана ясно, че е тясно и година по-късно се преместихме вече в много по-голямо помещение“, разказва тя.

Новото помещение също бързо се запълва. С класове, събития и около стотина доброволци, които ги провеждат. „Имаме редовни седмични класове по изкуство, по български, по танци, по музика“, отбелязва Надежда, цитирана от Нова телевизия. „Имаме и театрална група, която създадохме преди две години, която се занимава с поставянето на пиеси на български автори. Има и голяма библиотека с над 2000 заглавия“.

Идеята общността да има място, където да прожектират нови български филми, съществувала отдавна. Но успели да я реализират през лятото на миналата година. И така, българското кино в Чикаго отваря врати изцяло с помощта на дарители - от общността и извън нея. Продуценти и разпространители в България оказват пълно съдействие, а актьорите изпращат видео послания към зрителите, някои от които изминават десетки километри, за да стигнат до киното.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама