От първия ден: Вдигнаха два испански изтребителя

17:39, 17 фев 22 25 1394 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двойка изтребители Eurofighter EF-2000 Tyhoon II на испанските ВВС бяха вдигнати за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство поради активност в международното въздушно пространство над Черно море, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Причината за решението на оперативното ръководство да бъдат активирани именно те е днешното събитие, на което те получават сертификация за изпълнение на мисията Air Policing съвместно с българските ВВС.

Подобни действия изпълняват ежеседмично българските МиГ-29 при приближаването на чуждестранни самолети до регламентиран периметър в близост до българското въздушно пространство. Според българските Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

От ресорното ведомство са категорични, че няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани по никакъв начин.

Испанските изтребители вече летят над България

Припомняме, че България продължава да разчита за охраната на въздушното си пространство само на старите съветски изтребители МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия. 

САЩ: Доставката на F-16 се бави заради пандемията

Именно днес с церемония по сертификация започна изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) от българските и испанските ВВС. Тя се проведе в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“.

Командирът на Трета авиационна база бригаден генерал Николай Русев отбеляза, че е обичайно да се вдигат изтребители заради чужди самолети, които не нарушават българското въздушно пространство, но се доближават до него. Той уточни, че излитат една двойка испански самолети, въоръжени, и една двойка български, и в зависимост от решението в центъра в Торехон задачата поема единият или другият екип. „Дежурим едновременно, ползваме една и съща полоса, една и съща база, съдействаме максимално на колегите от Испания всичко, което им е необходимо, да им бъде предоставено, за да могат да си свършат работата, за която са дошли“, обясни ген. Русев, цитиран от БТА. 

По думите му съвместното дежурство е винаги полезно, защото и двете страни научават нещо ново. Той каза, че няма да се изпълняват съвместни тренировъчни полети, които да са различни от „Air Policing“, и добави, че това може да стане само ако пристигнат повече испански машини за изпълнение на други задачи - тактически прехват, въздушен брой и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама