Липсва важна ваксина за бебета

14:17, 17 фев 22 25 1652 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Личните лекари сигнализират, че липсва важна ваксина за бебета. Това става ясно от писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до здравния министър проф. Асена Сербезова.

Става въпрос за ваксината „Ротарикс“, чиито доставки са прекратени поради липса на договор. Ваксината се предпазва бебетата от гастроентерит (диария и повръщане), причинен от ротавирусна инфекция.

Притесненията на медиците идват от това, че ваксината се прилага на децата по точно определена схема за начало и край на имунизирането -  два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми. Така има риск бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени.

„Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля“, пишат лекарите до здравния министър и настояват доставките на ваксините да бъдат подновени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама