Отправял ли е Джамбазки нацистки поздрав в ЕП? 

15:20, 17 фев 22 / Свят 25 1949 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Българският евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в Европейския парламент и влезе в полезрението на медиите. Негов жест с ръка в залата на Европейския парламент в Страсбург, който прилича на нацистки поздрав, предизвика недоволството на евродепутатите. Това се случи по време на изказване на българския евродепутат във връзка с дебат за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото.

След като приключва да говори и тръгва по стълбите да излиза от залата, Джамбазки се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне. Още вчера видеото от случилото се разпространи мигновенно в социалните мрежи. 

Ангел Джабмазки обаче обясни в Twitter, че не е искал да прави нацистки знак, а да се извини за закъснението си и затова вдигнал ръката си.

„Когато объркате обикновено махване с ръка с нацистки поздрав, имате истински проблем със Закона на Годуин*. Фактът, че някой не е съгласен с вас, не означава, че е нацист. Извинявам се, ако моето невинно помахване (предназначено като извинение) е обидило някого, но това е сериозен случай на Reductio ad absurdum“, написа той. 

*Законът на Годуин е хумористично наблюдение, направено от американския адвокат Майк Годуин, станало пословично за интернет през годините. Според него колкото повече продължава една онлайн дискусия, толково по-голяма е вероятността в нея да започнат сравнения или примери с Хитлер и нацизма. С други думи Годуин прави саркастичното наблюдение, че за достатъчно дълъг период от време всяка дискусия, без значение от темата и обхвата си, неминуемо завършва с Хитлер и нацистите. Законът на Годуин често се цитира в онлайн обсъждания като своеобразна спирачка срещу употребата на аргументи от разпространената форма „Reductio ad Hitlerum“ (от латински - довеждане на нещо до абсурд).

По-късно Джамбазки коментира и в Nova News казуса, като заяви, че след проверката, ще се наложи да му се извинят. „Ще направят проверка и ще ми дължат строго извинение. Това е абсолютна глупост, чудят се за какво да се хванат. Измислят си причина и припознават призраци и жестове там където ги няма“, коментира евродепутатът.

Той разказа и какво се е случило. „Изразих подкрепата си към правата на европейските граждани. Започнах спора си с колегите в залата. На излизане чух, че председателстващата ни призова да не говорим в залата, защото ѝ пречим да води заседанието. Чух я обърнах се и просто ѝ помахах в знак на това, че съм я чул и се извинявам. Вместо да се съгласи, че съм я чул и разбрал, си измисли тази глупост“, обясни Джамбазки, като изтъкна, че, ако го накажат, ще ги съди. 

От ВМРО все още не са излезли с официална позиция, въпреки че преди дни той стана един от тримата председатели.

Вълна от реакции

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено „дали е имало фашистки поздрав или не“, пише bTV. 

Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, включително забрана да участва в заседания и спиране на средства за дейността му. Според правилника на Европейския парламент депутатите трябва да се въздържат от „непристойно поведение“ и от „всякакви обидни нападки“.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в Twitter жеста като „скандален и недостоен“.

Жестът бе осъден и от председателя на институцията Роберта Мецола. Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, написа в Twitter Мецола.

От френската делегация в либералната група в ЕП „Обнови Европа“ призоваха председателката на парламента „да действа“.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер също осъди случилото се. „Това е точно обратното на позицията на Европейския парламент и призоваваме за незабавно санкциониране“, изтъкна той в Twitter. 

От външното ни министерство също излязоха с позиция, в която определят като неприемливо поведението на Джамбазки. България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата. Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи. Призоваваме за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценности, се посочва в позицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама