„Духът отново напусна тялото“: Младежката организация на ДСБ се саморазпусна

16:35, 16 фев 22 / Политика 25 1549 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Младежката организация на ДСБ се саморазпусна броени дни след като партията преизбра ген. Атанас Атанасов за свой лидер

В прощалното си послание Националният младежки клуб към ДСБ нарича партийния апарат „компрометиран, амортизиран и вреден“. Персонални критики са отправени и към лидера на ДСБ, който е обвиняван в роднински назначения и загърбване на демократичността в партията.

Решението е дълго обмисляно, а не прибързано или в резултат на „младежки буен плам“, неопитност и невъзпитаност, твърдят от Националния младежки клуб на ДСБ.

Според младежите през последните години партията е загубила лицето си и се е превърнала в капсулирана организация за хора, приближени до ръководството. А някогашните силни теми на ДСБ – икономиката и правото, включително лустрацията, са били оставени на други партии.

Колко е трудно да обясниш на някого под 30 години кой е Атанас Атанасов?

Те посочват, че от самото начало Атанасов е демонстрирал незаинтересованост към младежката организация и опитите им за диалог с него са ударили на камък. Като пример дават това, че са защитавали идентичността на партията в медиите, където тя често е била бъркана с „Да, България“ на Христо Иванов.

„Не можете да си представите колко е трудно да обясниш на някого на възраст под 30 години, кой е Атанас Атанасов. Почти толкова трудно, колкото да накарате Атанас Атанасов да говори с някой, който е под 30-годишна възраст“, пишат от младежката организация. Битките на младежите срещу роднинските назначения в ръководството на партия пък окончателно са сложили край на взаимоотношенията му с клуба.

За врага с партийния билет

Поредното разочарование идва в навечерието на провелото се миналата седмица национално събрание на ДСБ, преди което „някои партийни организации необяснимо са се напълнили с десетки необичайни „членове”, присъствали само за гласуванията на делегатите“. „Тогава за нас стана ясно, че текущото ръководство е загърбило всички принципи и започва да прилага тактики, присъщи на управлявалите последните 12 години“, пишат от клуба.

Капката на търпението им прелива, когато на партийния конгрес депутатът Стоян Михалев атакува младите в ДСБ и ги нарича „сикаджии“, „блюдолизци на ГЕРБ“ и застрашаващи започналата промяна в България. Припомняме, че в речта си на практика Михалев заяви, че младите, поне към момента, не могат да дадат на ДСБ и на политиката нищо по-съществено от това, което може да даде сегашният лидер ген. Атанас Атанасов.

Духът напусна тялото на ДСБ

„Когато през 2004 г. Иван Костов създаде ДСБ, той каза за СДС, че „духът напусна тялото“. Днес, 18 години по-късно и почти десетилетие откакто ДСБ и Костов не са синоними, ние смятаме, че духът отново напусна тялото. Този път това на ДСБ. Последното ни притеснение е, че ДСБ ще последва СДС стъпка по стъпка и ще се превърне в една присъдружна организация към друга партия“, заявяват от младежкия клуб.

Именно затова младежката организация решава да се саморазпусне. „Нямаме намерение да подкрепяме която и да било друга партия освен ДСБ, но оттук нататък ще го правим в личното си качество и без да участваме в партийния апарат“, посочват те.

До момента нито Атанас Атанасов, нито някой друг от ръководството на партията е коментирал новината. Евродепутатът Радан Кънев, който отказа поста на заместник-председател в ДСБ, благодари на младежите за работата през годините и се извини за своите прегрешения пред тях. 

Националният младежки клуб към ДСБ е създаден в края на 2017 г. Той стои в основата на събитието „30 години демокрация“, което отбелязва с лекции и дебати юбилея на най-важната промяна в новата история на България. Техен е и основният принос за инсталацията „Мръсните дрехи на простора“, която по време на протестите през 2020 г. събра вниманието на десетки медии и фокусира мащабен обществен интерес.

В началото на 2021 г. Националният младежки клуб на ДСБ инициира създаването на сборник с аналитични текстове „2020: Отвътре и отвъд“. Изданието първоначално бе финансирано от фондация „Конрад Аденауер“, но последствие бе спряно от печат заради критични текстове към правителството на Бойко Борисов. Въпреки това младежите от ДСБ издават сборника и защитават всички автори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама