„Едни нагли и прости момчета“: Хижар обяви война на шейнарите

16:05, 16 фев 22 25 1995 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Собственикът на хижа „Иван Вазов“ в Рила Венци Златарев написа публикация в страницата на хижата във Facebook, която бе споделена и коментирана стотици пъти.

„Един прост хижар съм - който от 30 години, живее предимно в планината. Ще ме простите, че Ви занимавам, но това мисля касае всички вас и въобще хората които обичат планината. Едни нагли и прости момчета - минаха една граница, която ми бяха обещали да не прекрачват. Става въпрос за шейнарите“, пише той.

Карането на шейни в планината става все по-популярно като екстремно преживяване. Държавата обаче не извършва никакъв контрол. Движението на шейните не е регламентирано, за това се случва и в национални паркове. 

„Докато бях горе цялата минала зима и тази до съвсем скоро - държаха на мъжката си дума да не идват на хижата. Разбрали обаче, че съм слязъл и довтасали. Моята дума обаче беше - дойдат ли само още веднъж - започваме войната. Те я започнаха. Бях им обещал - дойдат ли - ще зария институциите, медиите и интернет форумите с писма и постове“, закани се Златарев в социалната мрежа.

„Няма как парков рейнджър, който взема заплата 700 лева или 1000 да се изправи срещу лице, което кара шейна за 50 000 лева. Това е абсурд“, коментира хижарят пред националното радио. 

За сериозността на проблема с моторните шейни признават и от Национален парк „Рила“. Десетки са нарушителите, които всяка седмица карат скъпите и скоростни возила в защитените територии. Рейнджърите, които разполагат само с три шейни, дори с помощта на полицията не могат да овладеят тази напаст.

Оказва се, че тези моторни превозни средства са извън всякакъв контрол, дори нямат регистрационни номера, признава директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов, който не крие, че проблемът е много сериозен и засяга територията на целия парк.

„Няма съвършени и безгрешни хора. Хижарите, в това число и аз, туристите, пастирите, монасите, хората, работещи в институциите, свързани с планината - всички ние допускаме грешки и извършваме нередности в ущърб на Природата и закона. Но има една група наглеци, които безскрупулно и демонстративно, постоянно заявяват - че са над и извън закона“, посочва той и се възмущава: „Това което правят в националните ни паркове мотористите и шейнарите не може да се случи нито в Африка, нито в Индия. В Европа няма човек, който би си и помислил, че такова нещо е възможно да се случи в национален парк. А всички ние ги търпим и си траем. Време е това да спре“.

Нямам нищо против момчецата да си карат скъпите играчки. Но никога няма да се съглася, това да става в защитени територии. За това призовавам всички Вас, които обичате Природата - Да ги разкараме от националите паркове“, призова хижарят.

Въпросът стигна и до МОСВ, а от ведомството поеха ангажимент до края на седмицата да обявят как ще действат и какви нормативни стъпки ще предприемат. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама