„Най-проверяваната личност“: Цацаров подгони Тома Белев

14:06, 16 фев 22 25 1534 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Тома Белев е един от обявените днес обекти на проверки от страна на КПКОНПИ за конфликт на интереси. От антикорупционната комисия съобщават, че зам.-министърът на екологията и известен природозащитник се проверява по „постъпил сигнал, според който същият е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“.

Комисията ще проверява сигнала във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности.

За конфликт на интереси законът приема ситуация, „когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба“.

Пред Клуб Z Белев коментира: „Да образуват, нека. На 16 януари имахме общо събрание и има избран нов Управителен съвет и нов председател. Това ще е 4-ото производство. Ще бъда най-проверяваната личност в България“.

В действителност Белев бе дългогодишен председател на парковата асоциация, като парадоксалното е, че това често бе оспорвано от различни кръгове, ако като природозащитник се изправяше срещу интересите им.

По-късно Белев коментира темата и във Facebоok. „От създаването си през 2003 г. до момента Асоциация на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително оперативната програма Околна среда, поради което всякакви внушения за конфликт на интереси са неуместни.

Що се отнася до условия за несъвместимост на заеманата от мен длъжност, трябва да посоча, че встъпвам в длъжност на 4.01.2022 г. и съгласно ЗКПКОНПИ и Закона за администрацията имам срок за декларация на условията от 1 месец и срок за отстраняване  на несъвместимостта от един месец, които изтичат на 4.03.2022г. Асоциацията на парковете в България проведе общо събрание на 16 януари 2022г. и избра нов управителен съвет, в който не участвам. В същото време независимо, че не се изисква от закона съм подал и заявление и за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал пред органа си по назначаване – Министерски съвет на 23 януари2022.

Що се отнася до съобщението как КПКОНПИ образува на базата на сигнал производство по конфликт на интереси, трябва да отбележа, че това ще е третото производство срещу мен за последните 12 години и ще окажа пълно съдействие на органа, като се надявам, че то ще завърши по същия начин както предишните два пъти“.

Освен него се съобщава, че днес се проверяват и двама шефове в АЕЦ „Козлодуй“ - Наско Михов, изпълнителен директор, и Александър Николов, зам.-изпълнителен директор. „Постъпил е сигнал, в който се съдържат твърдения за неправомерно облагодетелстване – сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях“.

КПКОНПИ направо твърди, че е намерила такъв за Галин Николов - директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. „Той е предложил и назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и съответно – с по-голямо месечно възнаграждение“. Наложена му е глоба в размер на 5000 лв.

От съобщенията за запор интересен е този, който се иска от съда за Георги Попов - сочен от мнозина за дясната ръка на Васил Божков. След като Попов прекара известно време с хазартния бос в Дубай, той бе върнат със заповед за екстрадиция, но у нас прокуратурата... дори не опита да го задържи под стража, а се съгласи на парична гаранция от 40 000 лв.

Сега обаче КПКОНПИ претендира отнемане на 19 147 186,25 лв. Претендират се и 17 недвижими имота, както и три моторни превозни средства.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама