Нови правила за пътуване: 5 европейски страни влизат в тъмночервена зона

13:35, 15 фев 22 25 2009 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Считано от четвъртък, 17 февруари, се актуализира списъкът на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, съобщи здравното министерство.

В „червената“ зона вече попадат Франция, Белгия, Португалия, Швейцария, Кипър, Малдиви, Армения, Беларус, Русия, Япония и др.

В „тъмночервена“ зона се включват Нидерландия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Каймановите острови, Бахрейн, Грузия и Нова Каледония. Пълният списък на държавите по зони е публикуван на сайта на здравното министерство.

В червена зона влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5000 на 100 хил. население. Лицата, пристигащи от тези държави, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи.

В тъмночервена зона се поставят държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хил. души население. От тази зона пътуващи се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване.  доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест. С други думи, бустерната доза гарантира свободно движение независимо от цветовата зона.

При влизане от червена зона българските граждани и постоянно пребиваващите у нас могат да не представят нито един от посочените документи, но в такъв случай се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.

При влизане от тъмночервена зона също е възможно българските граждани и постоянно пребиваващите да влязат без нито един от изискваните документи. В такъв случай обаче 10-дневната им карантина е без право на отмяна. Ако пък имат един документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната, пише Сега.

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в тъмночервената зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната. За децата такива изисквания има само за тъмночервена зона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама