ВМРО предлага федерация между България и Северна Македония

11:14, 14 фев 22 / Политика 25 1734 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Да се работи за създаване на федерация между България и Северна Македония на базата на общото културно-историческо наследство и общите геополитически интереси на двете държави. Това се посочва в декларация, приета на съботния конгрес на ВМРО.

Край на ерата Каракачанов: ВМРО с трима съпредседатели

„Ако Македония иска да влезе бързо и лесно в ЕС – без 15 години преговори, без допълнителни тежки реформи, достатъчно е да признаят историческата истина и да се съберем единният народ, който е от двете страни на границата и да живеем в една държава“, обясни Искрен Веселинов, който е част от новия триумвират начело на партията.

Предлагаме конкретно начало на преговори за федеративна държава. Македония да се присъедини към България с изменение на името и като федеративна единица в тази обща държава да влезе в ЕС“, обясни Веселинов в ефира на Нова нюз.

Според Александър Сиди създаването на федерация е възможно и е един от вариантите пред Северна Македония за бързо и лесно членство в ЕС. „България и Македония са две български държави на Балканите. Същата е ситуацията по отношение на Румъния и Молдова – там и от двете страни на границата много активно се говори за федеративно събиране на двете държави на по-късен етап във времето. Същото е с Република Сръбска в Босна и Сърбия. Когато ние го кажем и изведнъж ставаме обекти на психиатри, психолози и т.н.“, коментира той.

Това не е нещо, което налагаме или ще направим със сила“, добави Сиди. По думите му, ако договорът за добросъседство се спазва, ако историята и учебниците бъдат променени, македонците сами ще осъзнаят, че са българи. Той обаче е на мнение, че преговори в тази посока трябва да се водят от национално отговорно правителство, каквото настоящото управление не е.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама