Горанов: Не могат да ме задържат заради някакви твърдения

15:15, 13 фев 22 / Политика 25 2145 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ирационални са очакванията на премиера да ме задържат заради някакви твърдения. Това каза в ефира на Нова телевизия бившият министър на финансите Владислав Горанов във връзка с обявените и предадени на прокуратурата списъци от премиера Кирил Петков, в които той оповести имена, включващи и родни политици, уличени в корупция.

И Владислав Горанов в списъка с 19-те

„В България отдавна се води социален експеримент с неясни последици. Част от този експеримент е и изказването на премиера вчера. Веднага след скандала с невнесените данъци на Васил Божков, прокуратурата проведе няколко разпита с мен. Така че в този смисъл институцията си е свършила работата. Ако Кирил Петков очаква да ме задържат за няколко часа, заради твърдения- това е ирационално“, категоричен е Горанов.

Премиерът посочи Гешев като 20-ия в списъка на корумпираните

По думите му освен че е некомпетентно, новото управление е заредено и с особена агресия. „Аз също направих проучване в Google. Нося ви данни за извършени престъпления от Асен Василев и Кирил Петков. Не е сериозно един държавен централен орган на изпълнителната власт да борави с Google“, добави още Владислав Горанов.

Припомняме, че вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов показа папка, съставена от младежката организация на партията, която бе на принципа на премиера Кирил Петков. В нея „водеха“ министрите на отбраната и на финансите - Стефан Янев и Асен Василев. 

Срещал ли се е с Божков и взимал ли е пари от него?

Той бе категоричен, че не е получавал пари от Васил Божков и не са му били и предлагани. „Божков за разлика от други бизнесмени, които имаха проблеми с прокуратурата, предпочете да избяга от България. Несериозно звучат обвиненията, за раздавани пари. Нека заповяда и да защити тезата си“, обясни бившият финансов министър. Той обаче призна, че държавата се е провалила в облагането на хазартния бизнес на Васил Божков, това е провал, който дълго време ще се разследва и ще се доказва чия е вината

Владислав Горанов добави, че прокуратурата няма какво повече да направи в този случай, освен да вземе обяснения от всички замесени лица. Изготвянето на подобни списъци като този на премиера, обикновено се прави като отчаян ход, когато има други проблеми. Премиерът претопля една стара тема. Притеснен съм, че с такава лекота се борави с факти“, каза още Горанов.

На въпрос помогнато ли е на Божков да спести 700 милиона от държавата, Горанов отговори така: Това е история от 2013 г., преди която изобщо не имало облагане на този бизнес. Твърдението, че някой целенасочено е променял закон в негова полза е неправилно“, обясни той.

Той обаче не отрече, че се е срещал с Божков. „Със сигурност сме си говорили неведнъж, не го отричам. Той беше сериозна фигура в хазартния бизнес, но винаги сме говорили за промени в законодателството за целия хазартен бизнес и за промяната в механизма на рекламата – и двете не се случиха. В Министерството на финансите се срещахме“, изтъкна бившият финансов министър.

 Комисията по хазарта през 2014 стартират с определени правила за съответната игра и те продължават за всички години, докато не получихме сигнал от неговия бизнес партньор (б.а. – Цветомир Найденов). Тази комисия е от представители на различни институции – МВР, ДАНС, Министерство на правосъдието, тя е колективен орган. За съжаление, министърът на финансите няма възможност да контролира и сменя решенията на комисията. Сменили са се трима ръководители на комисията оттогава, това е провал на държавата, който ще се разследва“, обясни Горанов. 

Малко по-късно самият Васил Божков също коментира думите на Горанов по негов адрес във Facebook. „Влади Горанов пак изпълзя, за да обяснява кое е несериозно. Несериозно е финансов министър да не знае за изменение на данъчни закони. Несериозно е години да утвърждава със собствения си подпис таксите, които компаниите ми са плащали и да не знае. Несериозно е да съм оставял милиони в кабинета му и той да не ги е взимал“, обяви бизнесменът, като подчерта, че „фактите са ясни, доказателствата също, има и свидетели. По думите му обаче органите, които решават са други.

Припомняме, че темата нашумя в началото на 2020 г., когато бизнесменът, който се намира в Дубай, обяви, че се е срещал с Владислав Горанов, който по това време е бил финансов министър в правителството на Бойко Борисов. Той твърди, че си е плащал на Горанов „такса спокойствие“. А  заради променено законодателство Божков, който бе част от хазартния бизнес, е ощетил държавата със 700 милиона лева. 

„Една битова тема“: Горанов отново на разпит за издирвания автомобил

Казусът с автомобила на границата

Във връзка с казуса по откраднатия автомобил бившият министър беше категоричен, че става въпрос за манипулация. „Колата не е моя, аз съм ползвател на лизинг. Тя не е открадната, обявена е за общодържавно издирване. Експертизите показаха, че автомобилът не е манипулиран“, обясни той.

Горанов подчерта, че нямал представа и коя е Мата Хари, за която се твърди, че е направила снимките с пачките и кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов. „Може да е колаж“. А Делян Пеевски заслужавал да е в Народното събрание, защото „всеки, който получи подкрепата на гражданите, има място в парламента“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:36, 13 фев 22

Разследването ще каже

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама