Алберт Попов подобри най-доброто българско класиране в гигантския слалом

10:15, 13 фев 22 / Спорт 25 1634 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Алберт Попов започна по добър начин участието си на олимпийските игри в Пекин, влизайки в Топ 20 в гигантския слалом. Българският скиор завърши на 17-о място преди старта в коронната му дисциплина слалом. Олимпийската титла спечели швейцарецът Марко Одермат.

Алберт Попов с исторически резултат в ските

Пистата в Пекин се оказа много трудна и редица големи имена отпаднаха, сред тях Лукас Бротен, Мануел Фелер, вторият от първия манш Щефан Бренщайнер и др. Първият манш се проведе при силен снеговалеж, а това забави началото на второто спускане. Попов стартира с 53-и номер и завърши 27-и в първия манш. При второто спускане българинът беше сред най-добрите, като даде седмо време, а това му позволи да се изкачи с десет позиции. 

Класирането на Попов е рекордно за България в гигантския слалом на олимпийски игри. Дотук най-добрият резултат беше на Петър Попангелов от игрите в Сараево през 1984 г., когато завърши 21-и. В кариерата си в Световната купа българският скиор няма успехи в тази дисциплина и нито едно участие във втори манш. На световни първенства Попов 30-о и 29-о място в гигантския слалом през 2017 и 2019 г. Преди 4 години в Пьонгчанг българинът завърши на 28-о място в дисциплината.

„Условията в първия манш бяха много тежки, трудно е и с толкова заден номер да направиш нещо повече. При второто спускане времето просветна, пистата беше отлично почистена и нещата се получиха. Доволен съм от карането си, независимо от мястото това ти дава увереност“, коментира българският скиор пред БНТ.

Попов уточни, че набляга повече на слалома, като състезанията в него са на 16 февруари. „Изненадан съм от карането си в гигантския слалом, откакто съм тук се пуснах два пъти на тренировка за гигантски. Наблегнах повече на моята дисциплина слалома. Пистата за него е доста лесна, но това няма да направи състезанието по-леко, защото на такива трасета разликите са много малки. Пожелавам си късмет, аз ще дам всичко от себе си“, добави Попов.

Лидерът в Световната купа Марко Одермат затвърди ролята си на фаворит и триумфира с титлата. Швейцарецът беше много стабилен и удържа Жан Кранец. Словенецът завърши със среброто на едва 19 стотни, след като се изкачи с шест позиции във втория манш, пише „Дневник“.

Бронзовият медал спечели световният шампион в дисциплината Матийьо Февър.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама