Защо Макрон и Путин разговаряха на толкова дълга маса?

10:27, 12 фев 22 25 2202 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Източници от обкръжението на френския президент хвърлиха светлина върху избора на толкова дългата маса, на която разговаряха в Кремъл Еманюел Макрон и руският президент Владимир Путин.

Причината двамата да стоят на необичайно отдалечени за такива срещи разстояние е отказът на френската страна на президента да бъде направен PCR тест за COVID-19 от руски лекари. Източниците на „Ройтерс“ казват, че молбата за изследване на Кремъл е била отхвърлена, за да се попречи на Русия да получи проба от ДНК-то на френския държавен глава.

Наблюдателите бяха поразени от изображения на Макрон и Путин, седнали в противоположните краища на огромна маса, като някои разчетоха в това послание, което руският президент е искал да изпрати на Запада. Но според източниците, запознати със здравния протокол на френския президент, Макрон е получил избор: или да приеме PCR тест, направен от руските власти и да му бъде позволено да се доближи до Путин, или да откаже и да спазва строго социално дистанциране.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Макрон е отказал теста и каза, че Русия няма проблем с това. Той потвърди, че изискването на руската страна в резултат е било да се установи разстояние от от 6 метра от Путин, за да се защити здравето на руския президент. В това няма политика, това по никакъв начин не пречи на преговорите“, каза той.

Вторият източник от обкръжението на Макрон потвърди, че Макрон е отказал да му се направи руски PCR тест. Той твърди, че вместо това Макрон е направил френски PCR тест преди заминаването си за Русия и втори път антигенен тест след пристигането си в Русия, който му е бил направен от личния му лекар. „Руснаците ни казаха, че Путин трябва да бъде държан в строг здравен балон“, изтъква източникът. 

В четвъртък, три дни след срещата на Макрон и Путин, руският лидер прие казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев. Двамата мъже се ръкуваха и седнаха близо един до друг, разделени само от малка масичка за кафе, пише „Дневник“.

Социалните мрежи овековечиха срещата на двамата президенти 

Междувременно потребителите на социалните мрежи увековечиха срещата между двамата президенти, създавайки колоритни мемета, колажи и карикатури. 

Някои дори изложиха своите предположения за начина на водене на разговора. 

Други пък видяха масата като идеален терен за игра на федербал или тенис. 

Имаше и такива, които превърнаха масата в детска люлка. 

Публично стана и менюто на вечерята между президентите – сервираното вино е от изба, близо до региона където опозиционерът на Кремъл Алексей Навални твърди, че руският държавен глава притежава луксозно имение. Именно около храната бяха и голяма част от шаржовете. Българските онлайн потребители не се сдържаха да изкоментират, че на подобна луксозна вечеря задължително трябва да присъства олиото, което поскъпна в пъти през последната година.

На масата бе събрана и Тайната вечеря. 

На един от шаржовете се появи дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама