Първият полет е факт: От София до Скопие само за 30 минути

15:20, 11 фев 22 25 1571 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

30 минути продължи първият полет по линията София-Скопие. Самолетът кацна в 9.30 часа местно време на летището в столицата на Северна Македония Скопие, предаде БГНЕС.

Редовната линия София-Скопие ще бъде открита на 27 март. Ще работим веднага, за да дойдат и резултатите веднага. Решаваме въпросите положително. Вчера подписахме меморандум за превоз на стоки и с това откриваме нови възможности за бизнеса, обяви македонският министър на транспорта Благой Бочварски.

Всичките ни усилия са в посока да намалим икономическата тежест и прегради пред двете страни. Не можем да работим за добър стандарт, ако нямаме добра икономика и транспортни връзки, заяви българският министър на транспорта Николай Събев.

Въздушната линия София-Скопие е съществувала за кратко и е била закрита през 2010 г. Оттогава всички правителства повтарят, че има предпоставки за такава линия, но повече от десетилетие тя така и не беше възстановена. Идеята за възстановяване на въздушните връзки между двете страни бе предложена от българския премиер Кирил Петков по време на посещението му в РСМ на 18 януари. Той я предложи с мотива, че не е редно между двете столици да няма полети и да се налага да се лети през трети страни.

Транспортната инфраструктура между България и РС Македония е в окаяно състояние. Това са единствените две съседни държави в Европа, а може би и в света, които нямат никаква нормална транспортна връзка помежду си – нито високоскоростен път, нито жп линия. Така разстоянието между София и Скопие, което е около 200 км, се взима за 4-5 часа.

По границата има и три КПП – Гюешево-Деве Баир, Логодаж-Делчево и Златарево-Ново Село, но нито един от тях не е модерен и повечето се нуждаят от ремонт. Има и парадоксален случай – напълно изграден от македонска страна преди 20 години КПП Клепало, който буренясва, защото от българска страна няма построена отсечка.

Коридор №8, който трябва да свързва България с РСМ и Албания, също не съществува и е на практика Коридор №0. Всички правителства до момента са твърдели, че изграждането на транспортната инфраструктура между двете страни е техен приоритет, но до ден-днешен така и нищо не е построено, въпреки подписаните безброй меморандуми.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама