КЕВР с нов председател

20:49, 09 фев 22 / Политика 25 1986 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След два часа дебати парламентът избра двамата нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - Станислав Тодоров и Благой Голубарев. Тодоров заема мястото на досегашния председател на комисията Иван Иванов, чиито мандат изтече преди близо две години, а Голубарев - това на енергийния експерт с изтекъл мандат Евгения Харитонова.

Кандидатурите бяха подкрепени от 128 депутати от управляващите партии, народните представители от Възражданебяха против”, а ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването.

Кандидатурата на Станислав Тодоров, който бе за дни зам.-министър на енергетиката, бе издигната в последния момент от Продължаваме промяната”, тъй като по неофициална информация предишният обсъждан кандидат Васил Щонов е отказал да е начело на КЕВР часове преди изтичането на срока за издигане на кандидатурите.

Според документите, публикувани на сайта на Народното събрание, Тодоров е завършил право в Софийския университет Св. Климент Охридски” и международно търговско право в Будапеща и има девет години управленски опит по време на работата си в Ей И Ес Марица изток 1”.

Другият кандидат Благой Голубарев е предложен от Има такъв народ” за експерт в регулатора в сектор Енергетика”. Според доклада на парламентарната енергийна комисия той има над 39 години стаж в областта, от които 35 на ръководни позиции. По негово предложение се разработва и реализира бизнес с компресиран природен газ - т.нар. виртуален газопровод.

Мораториумът върху цената на тока пада със смяната на КЕВР

В дебатите се изказваха основно депутати от ГЕРБ-СДС, които поискаха изслушване на кандидатите като в ресорната парламентарна комисия и отговор дали кандидатурите им отговарят на изискванията на стария или на променения закон. Според Радомир Чолаков кандидатът за член на енергийния регулатор е по-подходящ за председател от другия кандидат, а новите управляващи съсипват авторитета на органа с такива номинации. Колегата му Жечо Станков пък обяви, че вече смененото вече ръководство на Булгаргаз” предлага по-висока цена за април. След което добави, че цените вече са отговорност на новата власт.

Според Теменужка Петрова Станислав Тодоров не отговаря на изискванията на закона, тъй като няма достатъчно стаж в лецензиант, а щом той не отговаря на закона, всяко решение на регулатора може да бъде оспорено, предаде „Дневник“.

След промените в Закона за енергетиката съставът на енергийния регулатор бе намален от деветима на 5 души, като в нея влизат един председател, двама енергийни експерти и двама специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията, а длъжностите за юридически и икономически специалист бяха премахнати. С жребий в парламентарната комисия по енергетика бе решено, че Александър Йорданов (Обединени патриоти”) ще изкара мандата си докрай, а мандатите на Георги Златев и Владко Владимиров се прекратяват. В регулатора остават специалистите в областта на водоснабдяването и канализацията Димитър Кочков (БСП) и Пенка Трендафилова (Воля”).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама