Прокуратурата не получила от МВР достатъчно доказателства за престъпления в „Булгаргаз“

16:06, 08 фев 22 / Политика 25 1457 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разследването в „Булгаргаз“ се крепи основно на разпита на един свидетел, заявиха още от прокуратурата, след като за пореден път се оплакаха от натиск от изпълнителната власт.

„Не мога да кажа, че доказателствата са семпли“, каза още Александров. Прокурорът допълни, че те са поискали от МВР материали, но намекна, че не всичко им е било предоставено. Затова прокурорите започнали лични действия и вече са разпитали четирима свидетели. Събиране на доказателства лично от прокурор се прави изключително рядко, тъй като над 90% от делата се разследват от полицията.

Към момента прокуратурата се занимава с проверки на очевидни подробности, разбра се от думите на Александров. Например – проверява се какъв е механизмът на продажба на газ през двете енергийни борси у нас – нещо, което е подробно описано в нормативната уредба. Установено е също, че Булгаргаз може да продава излишъци гориво само след като задоволи потребителите си – топлофикации и други дружества. Това също е публично известен факт, пише Mediapool.

Бившият шеф на „Булгаргаз“ нямал притеснения, законът бил спазен

В общи линии прокуратурата повтаря нещата, които говори Павлов от няколко дни. Неговата теза е, че си е свършил работата, защото доставки на газ има, фирмата е на печалба. Прокурор Александров също подчерта, че чрез продажбите държавата печели, защото Булгаргаз внася парите в БЕХ, а оттам в бюджета. Към момента се проверяват около 1700 сделки за продажби на газови излишъци, сключвани основно през миналата година.

Имаме и за КЕВР

Освен разследването за неизгодна сделка в Булгаргаз, в рамките на същото дело се проверява и длъжностно престъпление в КЕВР. Според прокурора това подозирано нарушение на закона е заради ценообразуването.

За това престъпление прокурорът даде да се разбере, че знае още по-малко. Александров заяви, че по тази тема тепърва щяло да се събира огромен обем доказателства.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Григор 20:55, 08 фев 22

Ние нямаме прокуратура,никой нищо не и вярва.Там са едни маскари и послушковци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама