Столична община монтира климатици на семейства, отказали се от печки

15:57, 08 фев 22 / София 25 2608 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Столична община започва монтирането на климатици, с които се подменят стари печки на твърдо гориво. Подмяната на уредите е част от европроект „Подобряване качеството на атмосферния въздух“, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г“. Това заяви заместник-кметът на София по направление екология Десислава Билева, която провери монтажните дейности в многофамилна къща в район „Витоша“.

Първите монтажи на климатици за битово отопление започнаха в понеделник когато са монтирани 23 климатици на 10 домакинства. Те са в районите „Нови Искър“, „Банкя“, „Витоша“ и „Връбница“, заяви зам.-кметът, цитиран от общината. Тя посочи днес по график ще се монтират 36 климатика на 16 семейства в районите „Витоша“, „Банкя“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и „Връбница“.

Към този момент предвидените за монтаж климатици са 769 броя. Те са в районите „Банкя“, „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Витоша“, „Връбница“ и „Възраждане“. Всички монтажи трябва да се осъществят съгласно графици, изготвени и предоставени от изпълнителите до 9 март 2022 година.

Същевременно продължава приемането на заявления на желаещите да подменят старите си печки на дърва и въглища. До този момент одобрените кандидати са 5 506. Най-голям е броят на заявените нови отоплителни устройства на пелети и климатици, а общо 365 кандидата са избрали отоплителни устройства на природен газ.

Досега са пуснати в експлоатация 1 038 нови отоплителни уреда. Те са на пелети и природен газ, като 897 са на пелети и 141 са на газ. Дейностите по подмяната на отоплителните устройства започнаха от 27 септември 2021 г. и продължават и до този момент, въпреки, че е активен отоплителен сезон.

Крайният срок за изпълнението на проекта е декември 2023 г. Очаква се дотогава да бъдат монтирани над 25 600 нови отоплителни устройства и уреди общо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама