Гешев и Цацаров отвръщат на удара: „канят на разпит“ премиера и правосъдния министър

20:15, 07 фев 22 / Политика 25 2803 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Завиден синхрон в действията демонстрират прокуратурата и Антикорупционната комисия. В един и същи ден двете институции се активираха и поискаха от новите управляващи обяснения за твърденията им за престъпления по високите етажи на властта.

Първо шефът на КПОНПИ в оставка Сотир Цацаров покани правосъдния министър Надежда Йорданова заради медийните ѝ изказвания за сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев.

През януари Йорданова обяви в свое интервю, че в управляваното от нея министерство са постъпили „конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор, които могат да са аргумент за отстраняването му“. Миналата седмица Антикорупционната комисия се самосезира по случая и поиска информация и копия на сигналите от правосъдното министерство.

„До настоящия момент изисканите материали не са изпратени от Министерство на правосъдието, в дирекция „Противодействие на корупцията“. Поради това до министър Йорданова е изпратена покана за явяване в дирекцията утре, 8 февруари, за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите“, гласи съобщение на сайта на КПКОНПИ.

Йорданова: Няма да се явя

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че няма да се яви в КПКОНПИ. Тя е уведомила комисията, че няма да отиде на посочените в призовката дата и час за „даване на обяснения“, тъй като не е налице законно-обоснована причина за това.

Министърът обясни, че е била призована за вземане на обяснения по устройствения правилник на комисията, който важи само за нейните служители, а не за трети лица. 

От Антикорупционната комисия й отговориха, че по закон могат да изискат информация от държавните и общинските органи, търговци, кредитни институции, нотариуси, съдебни изпълнители, както и други физически и юридически лица. 

Главният прокурор също отправи покана – към премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Поводът е срещата, която Иван Гешев проведе с министър-председателя в края на миналата седмица.

Гешев на крака при Петков: Брани спецпрокуратурата

От пресцентъра на Прокуратурата съобщават, че по време на срещата „министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“. Именно заради това и в унисон със законовите си задължения Иван Гешев е сезирал Върховната касационна прокуратура (ВКП) да предприеме незабавни действия по изнесените данни.

За целта Кирил Петков и Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП и да предоставят пълен списък с лицата, споменати по време на срещата, както и данните или доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения. За момента не е ясно кога Петков и Бориславова ще бъдат извикани за обяснения.

Петков: Приемам поканата с удоволствие

„С удоволствие приемам поканата за разпит на прокуратурата“, заяви на брифинг премиерът Кирил Петков и допълни, че има 9 въпроса към държавното обвинение, които ще зададе, когато се яви на разпита. Петков ще пита какви действия е предприела прокуратурата по следните публично известни данни за вероятни престъпления и злоупотреби.

  1. „Мата Хари“ – Установила ли е прокуратурата коя е, направила ли е разследване дали тя е вкарала кюлчетата и пачките в чекмеджето на Бойко Борисов?

  2. „Магнитски“ – Повдигнати ли са допълнителни обвинения на другите хора, описани по „Магнитски“, освен на Васил Божков. „Пеевски, Манолев, Желязков – какви са действията там?

  3. Има ли директна връзка между заема в ББР и факта, че Делян Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

  4. „По една от телевизиите беше казано, че заемът в ББР е взет от адвоката на Румен Гайтански – ще искам да разбера какви стъпки е направила прокуратурата, за да разследва евентуални връзки и дали заемът е взет правомерно“, каза Петков, цитиран от БГНЕС.

  5. „Осемте джуджета“ – какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинение на Петър Петров, известен като Петьо Еврото?

  6. Има ли връзка между строителните компании, една от които взела доста пари по строителството на незаконните язовири, и г-н известен като Таки?

  7. Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, и факта, че барселонските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързано с този казус?

  8. Има ли връзка между случаите за „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари, и ГЕРБ?

  9. Защо „Булгаргаз“ и Николай Павлов са се отказали от количествата азерски газ след същите тези доставчици сега са казали, че могат да доставят такъв газ, като с това ще се свали цената за потребителите? Дали е най-правилното Павлов да е извикан само като свидетел?, попита още премиерът.

Тези въпроси са важни и известни с медийни публикации, но не съм запознат за конкретни действия и официални обвинения на прокуратурата“, коментира Кирил Петков.

Лена Бориславова получи призовката си още по време на брифинга. Тя я прочете публично и стана ясно само, че е извикана на разпит на 9 февруари. Призовката си в този момент е трябвало да получи и Кирил Петков, но след получено обаждане служителят не му я е връчил

Припомняме, че приоритет на новата власт бе отстраняването на Сотир Цацаров и Иван Гешев от заеманите от тях постове. Шефът на КПКОНПИ изпревари управляващите и сам хвърли оставка, за да запази достойнството си. След като парламентът я одобри, Цацаров няма да оглавява Антикорупционната комисия от 1 март.

Въпреки настойчивите призиви на правителството за момента главният прокурор не демонстрира готовност да освободи предсрочно поста си. По всичко личи и че няма намерения да улеснява новата власт в това начинание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама