За година смъртността при COVID в болниците скочи от 11% на 18%

12:40, 07 фев 22 25 1381 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За година смъртността при COVID-19 в болниците скочи от 11% през 2020 г. на 18.3% през 2021 г. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, изготвен на базата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването.

Причините за това отново са много. Основната сред тях е, че пандемията в България се разрази основно през изминалата година. Първата по-сериозна вълна през 2020 г. в страната беше регистрирана едва в късната есен на годината, докато през изминалата бяхме свидетели на повече вълни. Това се потвърждава и от броя на хоспитализираните пациенти – през 2020 г. те са били  62 299, срещи 155 422 през миналата.

Над 28 хил. починали през 2021 г.

В 215 лечебни заведения у нас през миналата година е имало 155 422 хоспитализирани с Covid-19. 18.3% от тях или общо 28 379 души са починали, показват официалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с Covid-19 или 10.31% от всички хоспитализирани с тази диагноза.

Въпреки че средната смъртност е била 18.3%, показателят варира в широки граници – от 0 до 35%, в отделните лечебни заведения. В случая това се дължи най-вече на различния вид лечебни заведения и на техния предмет на дейност – в единия случай става дума за активно лечение на пациенти с Covid-19, а в другия за лечение на друг тип патология, при което е било открито и наличието нa инфекция с вируса Sars-Cov-2.

Разлики в смъртността обаче се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на Covid-19. В тези случаи вариациите се дължат, както на състоянието и тежестта заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури.

ВМА и Инфекциозна болница са с най-нисък процент смъртност

Така например сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите с Covid-19 – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като е най-нисък във ВМА и най-висок в Пирогов.

В следващите 20 лечебни заведения според обема на приетите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в инфекциозната болница „Проф. Ив. Киров“ в София, а е най-висок в ИСУЛ отново в столицата. Всичко това повдига отново въпроса за нуждата от въвеждане на единен протокол на работа.

Известни промени се наблюдават и при болниците, които са поели основната тежест на Covid-19. Първите десет лечебни заведения през 2021 г., които са лекували пациенти с Covid-19 са държавна собственост. През предходната година сред тях фигурираше и едно частно – Токуда, през миналата година  обаче в болницата е имало по-малко пациенти с Covid-19. Промяната е следствие на политиката и на служебния кабинет, който допълнително изкара на предна линия в борбата с пандемията най-големите държавни болници в страната.

Индекс на болниците“ е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл болкан“ и специализирания сайт clinica.bg. Нейната цел е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социалнозначими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама