Николов: Срещу енергийната политика се води подход, граничещ с война

11:21, 06 фев 22 / Политика 25 1707 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има координирана атака срещу националния интерес на България. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на извънреден брифинг.

Припомняме, че в свое интервю вчера Румен Овчаров каза, че „Булгаргаз“ са сключили сделка за 60 хил. мегават часа природен газ с Румъния и остро критикува управляващите. Николов определи това като координирана атака.

„През последните дни бяхме с колегите от министерството в Азърбайджан. С безкрайна изненада през последните 24 часа от тази визита установихме, че докато сме извън България, страстите относно „Булгаргаз“ и спекулациите не спират, а напротив“, казва Николов.

ГЕРБ обвини управляващите в корупция заради „Булгаргаз“

Той допълни, че е много интересно как в рамките на по-малко от 12 часа с абсолютно успоредна реторика се изказват както хора от градивната опозиция, така и бивш енергиен министър и бивш премиер, както и двама вицепремиери от „не толкова далечното минало“.

Беше комуникирано също, че общият размер на сделките е 60 хиляди мегават часа, което е доста невярно. Общият размер на сделките е за 37 400 мегават часа“, каза още Николов. Той уточни също, че когато тези количества се изтъргуват на средна цена от 150 лв. за мегават час става въпрос за сделка на стойност 5 милиона лева.

Министърът изнесе данни и за финансовото състояние на енергийното дружество. По думите му в „Булгаргаз“ има ликвидна дупка, която надхвърля 200 милиона лева. Задълженията им по дългосрочни договори са на стойност 650 милиона.

„За мен като групов говор и тези доста странни спекулации показват, че срещу енергийната политика на това правителство се води интересен подход, граничещ с война“, определи Николов. Той сравни ситуацията с преписване в гимназията, когато всички преписват грешно.

„Мениджмънта на „Булгаргаз“ влиза в контрол в петък. Ако някой смята, че в рамките на шест часа може да се реализира нещо драстично и критично, нека ми каже как това се прави толкова бързо“, каза министър Никилов, цитиран от bTV.

„По време на срещата ни в Баку и точно преди стартирането на разговорите, подобни спекулации и изказвания от бивши и настоящи енергийни министри, вицепремиери и други считам за абсолютно координирана атака срещу националния интерес на България“, завърши Николов.

„Има координирана атака по линия на енергетиката в самото управляващо мнозинство“

Според мен има координирана атака по линия на енергетиката вътре помежду им в самото управляващо мнозинство. Това заяви пред БНР Хамид Хамид от ДПС.

Може би това е оправданието им, че има някаква атака срещу тях заради безобразията, които вършат самите управляващи в тази тежка за страната и за света ситуация с енергоизточниците. На всяка тяхна крачка виждаме фал след фал и не е проблем решението да „заключите“ вратата на „Газпром“, посочи той.

Делян Добрев: За първи път съм съгласен с министъра на енергетиката

За първи път съм съгласен с министъра на енергетиката. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ пред БНР.

Наистина има координирана така срещу българската енергетика, само че тя се извършва от самия кабинет и то в продължение на последните два месеца с това, което се случва в „Булгаргаз“. Виждам го не само аз, виждат го и колеги от опозицията. Вие знаете моите отношения с Румен Овчаров. Аз дори го съдя за клевета, тоест няма как някой да ни сложи в един кюп като атакуващи енергетиката“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама