България започна Олимпиадата с успех за Зографски и с провал в биатлона

17:15, 05 фев 22 / Спорт 25 2368 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Владимир Зографски преодоля квалфикацията в ски скоковете на нормална шанца на олимпийските игри в Пекин. Той постигна 97.5 метра в квалификационния си опит и с 99.5 точки се класира на 13-о място.

Лидер след квалификацията е Мариус Линдвик от Норвегия със 116.7 точки. Само шест скачачи преодоляха границата от 100 метра. Двама от големите фаворити Камил Стох (три златни медала) и Петер Превц (сребърен и бронзов медал) завършиха 36-и и 38-и, като първите 50 се класираха за финалния кръг.

Зографски ще участва във финала, който е в неделя от 13.00 часа.

Именно ски скачачът откри българското участие на игрите в Китай. За Зографски участието в Пекин е трето на олимпийски игри. В Сочи през 2014 г. българинът отпадна в квалификацията на нормалната шанца и беше 47-и на голяма. Преди четири години в Пьонгчанг Зографски завърши 14-и на нормалната шанца и 35-и на голямата, пише „Дневник“.

Състезанията на голямата шанца в Пекин са на 11 февруари.

Откриха олимпийските игри в Пекин

България започна с провал в биатлона

Българският олимпийски отбор започна с провал в биатлона на игрите в Пекин 2022, след като смесената ни щафета не успя дори да преполови състезанието.

В надпреварата на 4х6 км Милена Тодорова на първи пост използва 5 допълнителни патрона в стрелбата и направи една наказателна обиколка. Тя предаде на втория пост - Мария Здравкова, с изоставане от 2:20 мин. от лидерите. Но пък Здравкова, която бе знаменосец вчера при откриването на игрите, се представи още по-зле. Тя демонстрира много слабо ски бягане и същевременно използва още 4 допълнителни патрона и направи две наказателни обиколки.

Това доведе до общо изоставане с 4:27 мин. след четвъртата стрелба и преди Здравкова да стигне до финала на своя пост, бе затворена с обиколка от водещите тимове. Това доведе до изваждане на щафетата ни от състезанието още преди двамата мъже в състава - Владимир Илиев и Димитър Герджиковь да имат шанс да участват.

Това безславно отпадане означава предпоследно 19-о място за нашите, като след тях е само смесеният квартет на Япония, затворен малко по-рано. Класирането днес е с две места по-слабо от смесената щафета в Пьонгчанг`18. Тогава Даниела Кадева, Емилия Йорданова, Красимир Анев и Владимир Илиев не бяха затворени с обиколка, а завършиха състезанието на 3:57 мин. от шампиона Франция.

Олимпийската титла днес спечели Норвегия след феноменален финален спринт между трима и стопяване на пасив от 9 секунди на последния пост на Йоханес Бьо. Само на 9 десети втори финишира Кентен Фийон-Майе (Фр), а трети завърши лидерът след последната стрелба Едуард Латипов (Рус) - на 1.5 сек.

Така първият комплект медали отиде при Норвегия (Марте Олсбу-Рьозеланд, Тирил Екхоф, Тарей Бьо, Йханес Бьо), Франция (Анаис Шевалие-Буше, Жулиа Симон, Емилиан Жаклен, Кентен Фийон-Майе) и Русия (Уляна Нигматулина, Кристина Резцова, Александър Логинов, Едуард Латипов), пише „Сега“.

Павел Ангелов 28-и след втория манш в Пекин

Павел Ангелов завърши 28-и след втория манш в спортните шейни на Зимните олимпийски игри в Пекин. Българският представител даде време от 59.56 секунди в първото си спускане по ледения улей в Янцин, което му отреди 29-и резултат. Впоследствие Ангелов се изкачи с позиция.

Надпреварата продължава утре със следващите два манша, а в последния старт участие ще вземат само най-добрите 20. В неделя ще станат ясни и медалистите в дисциплината. Ангелов замина за Пекин с амбиции за отличие. През 2018 г., на Игрите в Пьонгчанг (Южна Корея), той финишира на 37-о място, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама