Билетчето в София остава 1,60 лв.

14:20, 03 фев 22 / София 25 2363 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Цената на билета за градски транспорт в София остава 1.60 лева. Столичният общински съвет ще обжалва решението на Административния съд, което на първа инстанция отмени измененията на Наредбата за реда и условията за пътуване в градския транспорт на София, направени през 2018 г., с които бяха определени цените на превозните документи, съобщават от СОС.

Припомняме, че с решение от 31 януари Административният съд в София отхвърли жалбите за отмяна на Наредбата като цяло, текстовете за паркирането в паркингите на ЦГМ и твърденията за пряка и непряка дискриминация, но не прие формулата за изчислението на цената от 1,60 лв. на еднократното пътуване.

В момента, работна група, в която участват представители на различните политически групи към СОС и независими експерти, изготвят предложение за създаване на нова тарифна политика.

През последните години беше изградена смарт система за таксуване, пълно видео наблюдение, а също така и с аналитичен софтуер. На база на анализите за пътникопотока, натовареността на линиите и предпочитаните превозни документи, работната група ще предостави проект за нова тарифна политика. Очаква се тя да бъде разгледана и приета от СОС през тази пролет.

В края на 2021-а година, групата на ГЕРБ-СДС представи предложенията си, според които столичани и гостите на града ще могат да пътуват и електронен билет в рамките на 30 и 60 мин. Това е времето, в което превозните средства ще могат да се сменят неограничен брой пъти на фиксирана цена. Например при закупуването на времеви билет от 30 минути и използване на едно превозно средство 25 минути, имате 5 минути да се прекачите на друго, което можете да използвате до края на пътуването си, независимо колко продължително е последното пътуване. Целта на новата тарифна политика е привличане на нови клиенти на градския транспорт и намаляване на използването на лични автомобили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама