Българка е единствената жена водач на ловни сафарита в света

09:40, 03 фев 22 25 1662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Когато се спомене сафари, си представяте юначни мъжаги с камуфлажни дрехи, плантаторски шапки и пушки. Последното, което ще ви хрумне, е елегантна дама, с осанката на танцьорка и образованието на начална учителка. Да, обаче Мариана Филева вече близо 20 години е водач на ловни сафарита по целия свят и е единствената жена в тази мъжка професия на толкова високо ниво. Любовта отвежда българката в Италия, а случайността я въвежда в трудния за проникване Международен сафари клуб, в който членуват Джордж Буш, Доналд Тръмп и още 50 хиляди елитни ловци.

„Обожавам Африка! Това е като да отърсиш прахоляка, който си насъбрал от цивилизацията“, отбелязва Филева пред БНР. По думите ѝ на Черния континент най-малкото, което можеш да хванеш, е Covid-19. 

Аз съм равновесието между нафуканите надувковци от Милано и Ню Йорк и тези безкрайно примитивни хора от гората. Може да си мислим, че са далече назад цивилизационно, но от гледна точка на свързаност с природата те са много, много по-напред от нас“, посочва единствената жена водач на сафари.

Също като на война, тя винаги стои най-отпред, защото отговаря за живота на ловците. На едно от пищните партита на Международния сафари клуб, председателят казва: „А сега да поздравим единствената дама сред нас“. Всички стават на крака и ръкопляскат. „И сега ми иде да се разплача от вълнение… Много е хубаво някой да ти ръкопляска не заради суетата, а заради признанието, че си бил професионалист и добре си си свършил работата“, горда е Мариана Филева. 

Тя планира да издаде и книга, в която да разкаже за преживяванията си. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама