МВР разследва членове на КЕВР

18:15, 02 фев 22 / Политика 25 1795 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов вероятно ще получи обвинения, каза вътрешният министър Бойко Рашков. Изявлението му идва дни след като същото бе намекнато и от премиера Кирил Петков.

МВР разследва кризата с цените на газа“, посочи Рашков. По думите му „Булгаргаз“ в голям степен е отговорна за сегашното положение. Той определи дружеството като държавна фирма, която „чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение в нашата страна“.

Вътрешният министър каза още, че тегнат съмнения, че „Булгаргаз“ „е работила против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения гражданин“.

Премиерът очаква „до дни“ обвинения срещу уволнения шеф на „Булгаргаз“

Бойко Рашков допълни, че правителството не можело да стои безучастно нито по отношение на цените на газа, нито на тези на тока. По думите му в момента се събирали доказателства и щяло да има повдигнати обвинения. На въпрос дали обвиняемият ще е Павлов, той заяви: „Приближавате се до истината“.

„Правителството анализира ситуацията, за да разбере дали високите цени на газа са причинени от международни фактори или от нещо друго“, обяви Рашков и намекна, че причината била по-скоро действия на заинтересовани лица вътре в страната.

Реализирани са печалби, които, ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа", заяви силовият министър, цитиран от „Mediapool“.

Не е случайно и поведението на КЕВР, каза още той. В момента се събирали доказателства срещу членове на комисията.

„Булгаргаз“ не бил отказал евтини количества азерски газ

„Лъжа е, че „Булгаргаз“ е отказал евтини количества азерски газ, напротив, обратното е“. Това заяви освободеният изп. директор на дружеството Николай Павлов в ефира на bTV.

„Договорът с азерите беше спасен, тъй като липсва газопроводът, по който трябва да бъде пренасян съгласно договора. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които „Булгаргаз“ и държавата трябваше да платят“, добави той. 

Според него всичко се случва с цел да се злепостави дружеството. „Успяхме да докараме възможните количества евтин азерски газ, с всички тези действия ръководството на „Булгаргаз“ се е ръководило от интересите на клиентите и на държавата. А една от най-ниските цени в ЕС е в България“, каза още Павлов. 

Миналата седмица цялото ръководство на „Булгаргаз“ беше освободено. Павлов заяви, че не очаква да бъде възстановен на длъжността, но и че се надява да няма фалшиви обвинения и изфабрикувани доказателства.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама