След трагедията във Враца: Искат оставката на Сербезова, тя не я дава

20:10, 02 фев 22 25 2487 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Партия „Възраждане“ поиска оставката на здравния министър проф. Асена Сербезова заради скандалния случай, при който 43-годишна жена почина в спешното отделение във Враца след загуба на ценно време в бюрократични формалности вместо в оказване на медицинска помощ.

Заради бюрокрация: Жена почина пред спешно отделение

„Днес, здравният министър трябва да подаде оставка. И не защото тя носи пряка вина за случилото се, а защото човек с морал в този случай трябва да понесе отговорност. Смятам, че това е морален акт, който министърът трябва да изрази днес. Ако има морал. Аз на нейно място така бих постъпил“, обяви Костадин Костадинов от парламентарната трибуна, цитиран от bTV.

Той посочи, че заради протокола, преди да влязат в спешното отделение, хората чакат отвън на студа и отговарят на въпросите на служителите, които са заплашени от уволнение, ако не ги зададат. „Да видиш как една жена умира пред очите на детето си е нечовешко, нещо изродско“, заяви Костадинов и добави, че България е на първо място по смъртност заради изродската здравна система, която убива българския народ.

„Искам всеки един от вас тук да стане и да почете с една минута мълчание жертвите на здравната система“, каза на финал Костадин Костадинов, а след декларацията депутатите от „Възраждане“ и част от тези от „Има такъв народ“ станаха на крака.

От БСП призоваха да не се позволява раздаването на тежки присъди за здравната система и посочиха, че тя няма да се промени с декларации. „Не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната па парламента“, обърна се депутатът от левицата Георги Михайлов.

И премиерът Кирил Петков коментира трагичния случай с починалата млада жена пред спешното отделение във Враца. „Министър Сербезова реагира адекватно, направи пълна проверка по случая и това ще послужи такива проблеми с фатален край да се избегнат занапред. Трябва да се направи ясен анализ какво се е случило, за да се избегнат такива трагедии“, каза Петков, цитиран от bTV.

Сербезова: Моят морален акт е да подобря системата

От своя страна, Сербезова обясни, че е разпоредила всички проверки. По отношение на „моралния акт“ за оставката тя порчета, че моралът е система от ценности, съобщиха от здравното министерство.

„Моралният акт може да покаже принадлежност към общността, но може да покаже и обратното. Морален акт, с който овластени към момента хора показват ценностната си система, са и действията на различни нива, целящи дестабилизиране на правителството във важен за страната момент, когато са нужни консенсус и разбирателство. Същото важи и за използването на една човешка трагедия за политически цели. Морален акт, който показва „ценности”, са и заплахите, които получавам от симпатизанти на една политическа партия. Определена ценностна система е и поведението, когато си поканен на среща в Министерството на здравеопазването, за да водиш диалог, вместо това да крещиш, обиждаш и размахваш пръст. Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с употребата на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че ваксините не са изпитани в клинични изпитвания? Всеки прави своите избори - моралният акт е избор, направен пред всички. Моят е не да говоря от трибуната и да използвам човешки трагедии за политически цели, а да създам организация, за да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално задължение“, категорична е тя.

Здравният министър създаде и работна група, която в спешен порядък ще извърши преглед на действащия към момента медицински стандарт по специалност „Спешна медицина“, с цел ефективното изпълнение на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ.

За детето ще се грижат бабата и дядото

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че детето ще продължи да се отглежда на същия адрес в обкръжението на най- близките си роднини. Грижите за него ще поемат бабата и дядото по майчина линия с помощта на лелята. Момченцето и семейството му ще бъдат насочени за ползване на дългосрочна социална услуга към центъра. Детето вече получава наследствена пенсия за другия си починал родител. Семейството е консултирано за възможността да бъде подпомогнато с помощи съгласно закона, както и по отношение на реда за учредяване на настойнически съвет.

Ексхумират тялото на починалата жена

Здравният министър вече разпореди проверка по случая от неделя. Проверки извършват още от РЗИ-Враца и прокуратурата. Разследването продължава с разпит на свидетели и проверка на медицинската документация по случая.

Въпреки че близките не желаят, ще бъде извършена ексхумация на тялото на жената, за да може да се изготви съдебно-медицинска експертиза, съобщиха от Окръжна прокуратура. Тя трябва да покаже от какво точно е починала и дали в случая става въпрос за тежка белодробна емболия, предизвикана от постковид синдром. Записите от камерите в приемното отделение на болницата също ще бъдат приложени като доказателства по делото.

Смес от непрофесионализъм и липса на хуманност

Здравните власти обаче са категорични – при такова тежко състояние на пациентката тя е трябвало веднага да бъде приета и лекувана, а едва след това да се попълват лични данни. 

 „За мен тук има смесица от тотален непрофесионализъм и липса на хуманизъм, на емпатия. Жената се бореше за живота си и ѝ оставаха минути и това беше очевидно дори за неспециалист“, коментира по-рано днес главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Затова е Спешна помощ – първото, което трябва да направиш, е да спасяваш живота. Да, важно е човекът да влезе регистриран с всички документи, за да знаем за кого става въпрос. Важно е да имаме резултат от теста за коронавирус, за да не създадем риск за другите, но всичко това може да са последващи действия“, заяви той в ефира на bTV.

Ние не сме богове, ще има смърт. Но когато тя е толкова нелепа, естествено ще има и реакция на хората. Има проблеми в системата, където липсва човещина. В това отношение системата има нужда от много промени и развитие“, заяви Кунчев.

Според него трябва да се разработи пътека за пост-COVID синдром, за да се знае, че такова заболяване има и да могат хората да получат адекватна помощ, ако имат такива оплаквания.

Стотици на протест пред спешното във Враца

Междувременно най-малко 400 души се събраха тази вечер на протест пред болницата във Враца. Те настояват за наказания след смъртта на жената. Недоволстващите поискаха оставката на ръководството на лечебното заведение и подчертаха, че това не е единственият случай на подобно отношение с пациент. 

Протестиращите опитаха да нахлуят в сградата, но полицията ги спря. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама