Опасни валежи от дъжд и сняг в Югоизточна България

07:00, 02 фев 22 25 1419 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Оранжев код за значителни валежи от сняг е обявен в югоизточната половина на страната. В Смолян, Кърджали, Хасков и Ямбол количеството валеж за денонощието ще е 30-40 л/кв. м., а снежната покривка - към 15-20 см. В Бургас ще има валежи от дъжд, който по-късно ще преминава в сняг. След обяд и там ще започне да се образува снежна покривка.

Жълт код за снеговалеж е обявен за Сливен, Стара Загора и Пловдив. Там се очаква снежната покривка да достигне до 10 см.

В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, вечерта и през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират. Максималните температури ще са между 1° и 6°, за София - около 3°.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, който ще се примесва и ще преминава в сняг, най-късно, след обяд, в крайните южни райони, където количествата ще са значителни. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 2°-4°. Температура на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Още преди обяд от северозапад снеговалежите ще отслабват и спират, но до полунощ в Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са значителни. Вятърът ще е умерен до силен и ще се ориентира от северозапад, по високите и открити части ще остане от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус минус 9°.

В четвъртък вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно силен. Ще има променлива, често значителна облачност, само на отделни места, главно в планинските райони ще превали слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните - между 3° и 8°. В петък вятърът ще отслабне, в много райони временно ще стихне, а по-късно отново ще е слаб, но от югозапад. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат с 3-4 градуса, а дневните ще са с градус-два по-високи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама