Времето отново се разваля

07:00, 01 фев 22 25 1158 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Времето ще бъде облачно. В Западна България още преди обяд ще започнат валежи от сняг. След обяд ще вали в цялата страна – в западната половина сняг, а в източната дъжд. Ще се образува и снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от северозапад, но през по-голямата част от деня в източните райони от страната ще остане от юг. Максималните температури ще бъдат от 2°-3° по високите полета на Западна България до 8°-9° в югоизточните райони, в София около 3°.

Жълт код за интензивни валежи от сняг са обявени в три области в страната. Това са Перник, Кюстендил и Благоевград. Там ще се образува снежна покривка - около 10-15 см. В крайните южни райони валежите ще са от дъжд.

Над Черноморие ще бъде облачно, след обяд с валежи от дъжд. Ще духа до умерен южен вятър, който вечерта ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 8°-9°. Температура на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъда облачно със снеговалежи. Ще духа умерен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 6°.

През нощта срещу сряда дъждът в Източна България ще започне да преминава в сняг, а в Родопската област ще има значителни снеговалежи. Над Западна и Централна Северна България ще е без валежи. Вятърът от северозапад ще се усили. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, а максималните - между 1° и 6°. В четвъртък ще е ветровито, с променлива, по-често значителна облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг, сочи прогнозата на НИМХ. 

АПИ: Шофьорите, пътуващи за Западна България, да тръгват с автомобили за зимни условия

Във връзка с очакваното понижение на температурите и валежи от сняг над Западна България, Агенция „Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама