„Бюджет на растежа”: Кабинетът прие финансовата рамка 2022

14:43, 31 яну 22 / Политика 25 1670 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерският съвет прие Бюджет 2022 на извънредно онлайн заседание. 

Приехме предложението за Бюджет 2022 г. и се радвам да кажа, че това е бюджет на растежа“, обяви премиерът Кирил Петков след края на правителственото заседание.

„Инвестиции, не пари в чували“: 710 лв. минимална заплата от 1 април 

Министър-председателят обяви, че инвестициите от държавата ще бъдат 5.8% от БВП. Дефицитът без ковид мерките ще е 2.5% от БВП, а заедно с тях ще е 4.1% от БВП. Това, по думите му, означава, че дефицитът финансира инвестициите.

Тази година ще инвестираме много категорично. 8.2 млрд.лв. в капиталови инвестиции. Ще инвестираме и в човешки потенциал. За първи път ще има безплатни детски градини от април. Ще инвестираме и в пенсии. През следващата година няма да има нито един пенсионер под прага на бедността”, отбеляза още Кирил Петков, цитиран от Нова телевизия. 

На днешното правителствено заседание са гласувани и допълнителни 61 млн. лева за компенсации за ВиК сектора. „Така всички ВиК компании ще са стабилни и няма да се повлияе на качеството на водата”, обясни Петков.

По думите му след шест месеца ще има актуализация на бюджета, като дотогава всички институции ще работят по плановете си за по-ефективно управление. 

Министърът на енергетиката Александър Николов беше категоричен, че компенсациите за бизнеса остават.

Финансовата рамка

В новия бюджет се отделят 1 млрд. лв. повече за здравеопазване и ръст на пенсиите от юли с 6,1%. Заложените приходи възлизат на малко над 57 млрд., а разходите надхвърлят 63 млрд. лв. 

Най-много средства са заделени за социално подпомагане - малко над 20 млрд., за икономически дейности - 10,5 млрд., за здравеопазване - над 8 млрд. 

Предвижда се минималната работна заплата да нарасне на 710 лв. Увеличават се възнагражденията на учителите, като ще достигнат около 1900 лв.

Очаква се в хазната да влязат от данъци около 31 млрд., а от социални и здравни вноски - над 13 млрд. Преди дни финансовият министър Асен Василев определи проектобюджета за тази година като социален и с грижа за хората.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама