Новият шеф на „Булгаргаз“: Цената на газа може да бъде оптимизирана

14:10, 30 яну 22 25 1842 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Много важно е да се оптимизира и миксът, който се предлага като ценово предложение към регулатора, използвайки количествата в газовото хранилище, доставките на азерски газ и доставките от „Газпром“. Това заяви новият председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски в ефира на bTV, като уточни, че вписването на новото ръководство още не е факт и то не е влязло в ролята си.

Смениха цялото ръководство на „Булгаргаз“

Според него „цената на газа е увеличена по начин, който не изглежда логично“, но Топчийски посочи, че още не се е запознал с действията на предишното ръководство и не иска да ги коментира. 

Има вариант да се повиши количеството на азерския газ

Според него има вариант да се повиши количеството на азерския газ, дори и при липсата на газовата връзка с Гърция. Има варианти да се оптимизира чрез получаване на газ на различни точки, обясни той.

Дори да приемем, че количествата са такива, каквито са, използването на различните количества при формиране на крайната цена също може да направи една голяма разлика за крайния потребител, смята Топчийски.

Предложение да оглави „Булгаргаз“ дошло преди три дни

Той каза, че не е наясно с резултатите от проверката в дружеството. Наясно съм с това, че има факти и обстоятелства, които навеждат принципала и министъра да смятат, че цената на газа в момента не е оптимална и че би трябвало да се потърси промяна, за да може за един такъв обществено значим проблем да се търси решение, коментира Топчийски.

Първата задача, която ще имаме, е да преценим дали тези предложения, които са взимани в компанията, са прекалено консервативни, дали са прекалено агресивни и дали могат да бъдат по-балансирани, допълни той.

Топчийски каза, че е разбрал за предложението да оглави "Булгаргаз" преди три дни, като поканата била заради неговата финансова експертиза в одиторска фирма. Той посочи, че е одитирал "Булгаргаз" в периода 2005 - 2008 г., както и други дружества в енергетиката. Заедно с екипа, който се създава като съвет на директорите, ще разделим отговорностите в трите сектора, които са важни за "Булгаргаз", а именно финансите, търговията и правната част, обясни председателят на новия борд на дружеството.

Според него конфликтът между НАТО и Русия внася допълнителен елемент на комплексност в предстоящите разговори с "Газпром" за новия договор за газа. Първата задача ще бъде да видим текущото състояние на дружеството, паралелно обаче ще се стиковат стратегическите стъпки, заедно с Министерството на енергетиката и с премиера, допълни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама