МВнР порица Пендаровски за срещата с ОМО „Илинден“

19:50, 29 яну 22 / Политика 25 1468 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българското външно министерсттво илезе с остро изявление, след като македонският президент Стево Пендаровски се срещна с обявената за противоконституционна у нас ОМО Илинден“.

Пендаровски се срещна с представители на организацията в петък. „Разговаряхме за тяхната работа и дейността им в областта на човешките права, насърчаване на толерантността и изграждане на гражданско общество“, написа Пендаровски в профила си във Facebook. ОМО „Илинден“ е обявена със съдебно решение за противоконституционна у нас, защото прокламира наличие на македонско малцинство и се бори за сепаратизъм.

От МВнР предупреждава, че с действията си официални лица в Северна Македония създават негативни обществени нагласи и влизат в колизия с позитивния климат, създаден от двете правитества.

„Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония“, се казва в позицията на МВнР. От Министерството приканват отговорните фактори в югазападната ни съседка да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.

Самият Пендаровски обяви, че срещата му с организацията не нарушава Договора с България. „Нито едно мое действие до момента, нито пък в бъдеще ще бъде насочено срещу Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан през 2017 г.“, каза македонският президент, цитиран от БГНЕС.

Срещата на Пендаровски с представители на ОМО „Илинден“ идва след заета от него остра позиция, че настояването на България за вписване на българите в Северна Македония в конституцията на страната представлява намеса във вътрешните ѝ работи, припомня „Сега“.

Според Пендаровски България няма право да указва на Северна Македония как да гарантира правата на българите там, както Северна Македония няма претенции за хората в България, определящи се като македонци. В петък на изслушване на премиера Кирил Петков в Народното събрание партии и от управляващата коалиция, и от опозицията настояха България да не дава зелена светлина за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС без юридически гаранции и вписване на българите като народност в конституцията на страната.

„Хубаво е, че външната политика и на България, и на Северна Македония зависи от изпълнителната власт“, каза в петък по повод очакваната среща на Пендаровски с ОМО „Илинден“ Кирил Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама