„Имам недовършена работа“: Христо Иванов остава начело на „Да, България“

16:00, 29 яну 22 / Политика 25 1693 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Христо Иванов беше преизбран за лидер на „Да, България“. Конгресът на партията не прие оставката му, която той подаде ден след парламентарните избори на 14 ноември. Над 600 от делегатите гласуваха „за“, 14 бяха „против“, а 41 гласуваха „въздържал се“, предаде БНТ.

Считам това за огромен ангажимент. Сравнително младата политическа организация смята, че имам недовършена работа, която мисля да довърша. Страната се трансформира, светът се трансфромира, това ще доведе до нестабилности, които ще имат своето политическо измерение“, каза Иванов, който бе и единствения кандидат за лидерския пост.

Не ме пускат преди да съм си довършил работата

Не ме пускат преди да съм си довършил работата, включитено това тази сравнително млада политическа организация да изработи своите нови лидери. Това заяви Христо Иванов преди началото на Националната конференция. Той коментира, че една от целите му за новия мандат е на следващите избори за председател да има наистина голям избор от хора

По думите на Иванов сега партията трябва да презареди своите ръководни органи. „И да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в „Демократична България" - да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот“, каза още той.

Не съм врачка, но може да има предсрочни избори

От изказването му по време на конференцията се разбра, че Христо Иванов не изключва възможността да има предсрочни парламентарни избориНе съм врачка, но това ми е усещането“, каза той пред съпартийците си.

Според него в структурата на сегашната управляваща коалиция е сложна и дори проблемна„Ние сме най-малките в коалицията, тя е много сложна и разнородна. Ние и БСП, представете си, сме в една категория - системни партии. Коалицията не би била възможна и противоречи на нормалните закони на политическата логика, но тя е толкова сложна, че нейното развитие ще бъде част от промяната на българската политическа система. Нашата задача е да запазим физиономия и в тази политическа трансформация да гарантираме ценностите и ценностният код“, настоя Христо Иванов, цитиран от Mediapool.

„Последните две години бяха шокови за организацията. Загубихме онази доза контакт на която бяхме свикнали, вътрешен диалог. Организацията нарасна, организационният модел не можа да понесе това, и комуникационният модел също. И това доведе до напрежение. Последната година беше шокова за България и за нас“, призна Иванов.

Според него Демократична България“ е наложила своите теми за централни на политическия терен, но не е реагирала адекватно на новия политически играч - Продължаваме промяната“.

По думите му едно от предизвикателствата е през следващите три години да не се допусна завръщането на статуквото“, особено през местните избори в края на следващата година.

Според него съдебната реформа и промените в конституцията не могат да се случат без смяната на ГешевДокато този човек е главен прокурор, възможността в България да разделим индивидуалните казуси от политическото представителство, няма да сработи. Ние сме готови да водим диалог, но да, Гешев трябва да си ходи. И най-добре е да последва примера на един по-умен човек от себе си - г-н Цацаров, посочи Иванов, цитиран от Mediapool.

Как се стигна до оставката

Иванов подаде оставка като председател на партията след лошия резултат на обединението на последните парламентарни избори пред ноември 2021 г. На 14 ноември „Демократична България“ спечели подкрепата на 6.37% от гласувалите или общо 166 968 души, което е наполовина от поскрпата, която коалиията получи на вота през юли.

Въпреки свитата подкрепа „Демократична България“ участва в управлението с трима министриправосъдният Надежда Йорданова, на електронното управление Божидар Божанов и на околната среда и водите Борислав Сандов, двама от които са на „Да, България“.

Освен Христо Иванов, оставки подадоха и останалите лидери на партиите в коалицията - Атанас Атанасов (ДСБ) и Владислав Панев и Борислав Сандов („Зелено движение“). Те ще проведат избори за нови ръководства през февруари.

Христо Иванов и Атанас Атанасов подадоха оставки

Христо Иванов е първият и единствен до момента председател на „Да, България“. Той е неин лидер от 2017 г., когато формацията бе учредена. След подадената от него оставка се заговори, че и други ще се кандидатират за председателския пост, но в крайна сметка никой освен Иванов не получи номинации. Нямаше и други кандидати, които да се самономинират.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама