Цацаров за хвърлената оставка: Дойде ми в повече да съм виновен за всичко

16:40, 27 яну 22 / Политика 25 1166 Шрифт:
Василена Йорданова

Сотир Цацаров решил да подаде оставка като шеф на антикорупционната КПКОНПИ, защото му омръзнало с името да се спекулира и да бъде обвиняван за всичко в държавата заедно с още двама-трима души. Това стана ясно от изслушването му в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Припомняме, че той бе извикан, за да се провери ефективността на работа на Антикорупционната комисия. По-рано този месец Цацаров подаде оставка, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет.

„Евтин политически пиар“ била информацията, че е напуснал заради отнет допуск

Цацаров определи като евтин политически пиар информацията, че е напуснал заради отнетия му допуск. Обясни, че ще обжалва това решение и уточни, че с връщането му в прокуратурата, допускът му се възстановява.

„В публичното пространство подаването на моята оставка беше свързано с отнетия допуск. В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачности в тази държава, ми дойдоха малко в повече. Не мога да бъда обвиняван за всичко, което някой не е направил, включително и като бивш главен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни, че над България има три мониторингови механизма. Както и че сме виновни за Шенген“, изтъкна той, като отбеляза, че критиките към него идвали от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, от когото чувал единствено „Да, господин премиер“ пред тогавашния министър-председателя Бойко Борисов, докато той бил правосъден министър.

ВСС върна Цацаров в прокуратурата

Шефът на КПКОНПИ допълни, че останал изненадан от приоритетите на настоящия премиер Кирил Петков – оставки на главния прокурор Иван Гешев и неговата.

„Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от „Да, България“ обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачности в енергетиката – това ми дойде в повече. Ако аз съм една от причините корупцията на цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики – им давам възможност да покажат какво могат. Основният ми мотив е, че човек има предел на достойнство“, допълни Цацаров, цитиран от bTV. 

Той обяви, че има спекулации относно причината да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация: „Подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска с още няколко съпътстващи повода, свързани с лични стремежи на определени длъжностни лица. 15 дни преди да си подам оставката уведомих лидерите на основните парламентарни сили за решението си“. Той уточни, че след това с него са разговаряли агенти на ДАНС: „Те ме уведомиха, че беседата е в рамките на процедура за отнемане на допуска. А от въпросите, които ми зададоха ми стана напълно ясно, че всички факти, касаещи случая, са свързани с „Цумгейт“. Не е изтекла информация, никой не е дошъл да ми каже на ухо за допуска“, обясни Цацаров.

Цацаров поиска Гешев да го провери

По думите му същата процедура, със същите факти се е развила през месец август 2021 г., като и тогава е давал обяснения. „Допускът ми беше отнет на 14 януари, а според информацията, която имам – е отнет по настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи“, уточни шефът на КПКОНПИ.

Той отбеляза, че има предположение, че и двата сигнала са подадени от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. „Ако това ми предположение е грешно – аз ще се извиня на г-н Рашков, но ако е вярно – ще се срещнем в съда“.

КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове

Цацаров обяви и че КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове. „Проверка има. Тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той е съпругата му притежават. Т.е. на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията, заяви бившият главен прокурор.

„След това е имало подаване на следваща финална декларация в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС-та, в която не са били отразени притежавани недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и която също е основание за започване на имотна проверка, посочи още той. Не е упражнявал какъвто и да е натиск във връзка с тази проверка, добави Цацаров, цитиран от Нова телевизия.

За работата на КПКОМПИ

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ заяви, че правителството е разочаровано от работата на държавния орган както под негово ръководство, така и при предишното, но искат изслушването да даде допълнителна информация за реформи в комисията. Той попита как се инициират отделните производства по отношение на конфликт на интереси, корупция и незаконно придобито имущество. Председателят на КПКОНПИ отговори, че не е дошъл, за да си говорят кой от кого е разочарован, а по отношение на въпроса, Цацаров изрази неразбиране: „Образуват се така, както е описано в закона“. Депутатът репликира, че по официални данни за изминалата година има 843 проверки, 832 от тях по уведомления от прокуратурата и 11 заради установени несъответствия. Според него това говори, че КПКОНПИ не е била много активна.

Има 5800 активни проверки. Вие искате конкретни статистически данни, които аз сега няма как да ви дам, трябва да отворя един лаптоп и да говоря. Цифрите, които посочвате не са точни, има някакво разминаване. Комисията не може да образува имотна проверка, тя трябва да е уведомена от прокуратурата“, отговори Цацаров.

Депутати от всички партии зададоха по три въпроса на Сотир Цацаров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама