Жълт код за ниски температури и силен вятър в почти цялата страна

07:00, 24 яну 22 25 1503 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Седмицата започва със студ и силни ветрове. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°. В София около минус 9°. Максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°.

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен в почти цялата страна. В 20 области има предупреждение за студено време с отрицателни дневни температури. Това са Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София обл., София - град, Перник, Кюстендил, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и Смолян. Жълт код за силен вятър с пориви до 20 м/с е обявен в 11 области. Това са Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. 

Над Черноморието облачността ще е значителна, но само на отделни места, главно по Южното Черноморие ще превали сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 0°-2°. Температурата на морската вода е от 6° на север до 8° на юг. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3-4 бала.

Над планините облачността ще е значителна и на много места, главно в масивите в западната половина на страната ще има валежи от сняг, които след обяд ще отслабват и спират. Ще духа силен вятър от североизток. По планинските проходи остават условията за виелици и навявания. Ще е много студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 11°, на 2000 метра - около минус 14°.                      

Във вторник вятърът в западната половина от страната отново ще се ориентира от северозапад. Там ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. В източната половина вятърът ще е северен, облачността - значителна, на отделни места със слаби превалявания от сняг. Сутринта ще е по-студено, особено в котловините в Западна България, където минималните температури ще са до към минус 15°. През деня ще започне повишение на температурите, но дневните в по-голямата част от страната ще останат ниски - между минус 4° и 1°. В сряда ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите слабо ще се повишат, но сутрешните в отделни райони ще са все още ниски. Облачността ще е по-често значителна, без съществени валежи, сочи прогнозата на НИМХ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама