Прокуратурата проверява Мангъров за всяване на паника

14:02, 21 яну 22 25 1456 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Софийската районна прокуратура е започнала проверка срещу доц. Атанас Мангъров за всяване на паника. От обвинението са се самосезирали след участието на инфекциониста в предаването на Нова телевизия „На фокус“ миналата неделя, в което доц. Мангъров заедно с д-р Александър Симидчиев дебатираха върху нуждата от ваксинация срещу Covid-19.

Тогава Мангъров заяви, че „564 души са починали, защото са ваксинирани“Проверката на прокуратурата трябва да установи дали има данни за извършено престъпление, каквото е всяването на паника с фалшива информация, съобщи за „Сега“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Няма доказан смъртен случай след ваксина срещу COVID-19 у нас

Твърденията на Мангъров бяха опровергани от здравните власти, които съобщиха, че у нас няма доказани смъртни случаи, причинени от ваксините срещу Covid-19. Въпреки това скептицизмът към ваксините остава висок, а нападенията срещу лекари зачестиха – едно от тях именно заради съмнения, че ваксина е убила пациент.

 „Ще те направя на кайма“: Кандидат-президент нападна лекар заради Covid ваксина

Междувременно Българският лекарски съюз започна второ разследване срещу инфекциониста – също за твърденията му за починалите след ваксина. Съсловната организация обвини доц. Мангъров в откровена лъжа и игра със страховете на хората. През декември БЛС започна проверка срещу него заради „неверни твърдения“ - че ваксините не са ефективни, че определя сертификатите като дискриминация и обявява тестовете за деца за ненужни.

Лекарският съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения

Какво може да е наказанието?

От проверката на БЛС - Д-р Атанас Мангъров трябва да даде обяснения пред столичната комисия по професионална етика на организацията. След това етичният орган ще реши какви мерки или санкции да предприеме. Той може да бъде наказан със забележка, мъмрене и порицание, както и с отнемане на членството му в Лекарския съюз за срок от 6 месеца. Ако членството бъде отнето, за определен срок медикът няма право да упражнява своята професия.

От проверката на прокуратурата – според закона за всяване на паника доц. Мангъров може да получи присъда от лишаване от свобода до две години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама