Байдън: Не вярвам Путин да иска пълномащабна война в Украйна

10:00, 20 яну 22 / Свят 25 1676 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американският президент Джо Байдън обяви, че очаква руският му колега Владимир Путин да нареди нападение на Украйна, тъй като „трябва да направи нещо“.

Байдън предупреди, че руският лидер ще плати сериозна, висока цена заради това, че „изпробва“ решимостта на Запада. Думите му обаче предизвикаха известно объркване дали и кога Съединените щати и съюзниците им биха се намесили, ако този сценарий се осъществи.

Тези коментари предшестват утрешната среща на американския държавен секретар Антъни Блинкен с руския външен министър Сергей Лавров. Той първо ще разговаря днес с с първите дипломати от Трансатлантическата четворка - формат, който включва САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Вчера Блинкен бе в Украйна и каза, че Вашингтон ще използва дипломатически средства, докато е възможно, макар да не знае какво точно иска Москва.

Байдън обеща подкрепа на Зеленски при руска инвазия в Украйна

Русия междувременно изпрати военни в Беларус за съвместни военни учения и предизвика опасения, че това дава още възможности за атака срещу Украйна от север.

Напрежението се натрупва още от есента, след като се появи информация за ново (второ за 2021-ва) руско струпване на войски близо до украинските граници. По сегашните оценки в такива гранични райони са разположени 100 хил. души. Русия отрича да има такива планове, а разговорите със САЩ и НАТО (включително между Путин и Байдън по телефона този месец) за намаляване на напрежението засега не водят до отстъпки от никоя страна, особено след като Русия отправи неприемливи на запад искания като ограничаване на военната дейност на Алианса в държави дори като Полша (която е част от него).

Намесата на САЩ и разделенията в НАТО

Това бяха най-подробните коментари на Байдън по темата от началото на сегашната ескалация. Думите му показаха разногласията в НАТО как да се действа, ако руски военни влязат в по-малък мащаб.

Как точно Вашингтон ще отговори, зависи от конкретната атака, смята Байдън. „Той (Путин - бел. ред.) никога не е виждал санкции като тези, които обещах, че ще бъдат наложени, ако действа“. В предлагания пакет има набор от мерки срещу Москва в случай на инвазия - президентът е споменавал възможността руски компании да загубят възможността да работят с долари.

Наложи се Белият дом да публикува изявление, в което да се окачетви като инвазия „придвижването на руски военни сили през украинската граница“, което „ще бъде посрещнато с бърз, остър и обединен отговор от САЩ и съюзниците ни“ и ще има ответ дори на „кибератаки и паравоенни тактики“. Докато отговаряше на въпроси, Байдън обаче потвърди, че в Алианса има разделения по темата. „Има различия в това какво са готови да направят страните в зависимост какво стане. Ако руските сили пресекат границата, като избиват украинци, това променя всичко. Единството в НАТО зависи от това какво ще направи“, изтъкна той. 

За него това означава, че „навлизането в по-малък мащаб“ би могло да доведе в НАТО до „спорове какво да направим и какво да не направим“.

Руските искания

Той обясни, че все още смята за възможно свикването на нова среща с Путин - трета, откакто стана президент преди година.

Президентът обърна внимание и на две руски искания за сваляне на напрежението - Украйна никога да не влезе в НАТО или там никога да не се разполагат ядрени оръжия. По думите му първото е неприемливо, но Киев е далеч от Алианса засега, а Западът може да работи по сделка за неразполагане на ядрени сили в страната.

Сред отправените към Запада условия са и гаранции за сигурност, включително чрез край на разширяването на НАТО и изтегляне на силите на организацията от държавите, присъединили се след 1997 г. (това включва Централна и Източна Европа, включително България). Кремъл обясни, че все още очаква писмен отговор от САЩ. Блинкен каза вчера в Украйна, че макар засега да няма отговор „на лист хартия“, идеята НАТО да се затвори за нови членове не подлежи на обсъждане, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама