Мръсният балкански прозорец

09:30, 20 яну 22 / Политика 25 1317 Шрифт:
Биляна Иванова

Еуфорията от визитата на премиера Кирил Петков ще отмине, но въпросите остават. Петков обяви посещението си като „огромен успех“. Така ли е обаче?

30 години след като България призна независимостта на Македония, отношенията между двете страни се движат по тънка червена линия. Усмивките и прегръдките, които видяхме в Скопие, не бива да ни заблуждават. Определението, че се отваря „нов прозорец“ за съвместна работа звучи не на място, особено на Балканите. Тук прозорците са изцапани с исторически противоречия и няма да станат по-чисти ако всяка власт започва отначало.

Доста се изписа редно ли е България да отива „на крака“ в Северна Македония или се очаква да е обратното. И двете гледни точки имат своя резон. Факт е, Кирил Петков отиде пръв. Важното е какво ни каза. И не става дума само за протокола, а за посланията към българите – от двете страни на границата.

България вече ще използва краткото име за Северна Македония

Кирил Петков бе видимо позитивно настроен и говореше прагматично, но изглеждаше далеч по-неопитен от новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски. В изявлението пред медиите, освен вече договорените работни групи, той каза каква е целта на Северна Македония като държава – а именно, членство в ЕС. Не разбрахме каква е целта на България като държава в тези разговори. Не чухме и че именно България е с основен принос за това темата за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС да стане водеща. Българският премиер не го и допълни.

Петков реши да започне с новината за самолетната линия между София и Скопие. Небето между двете страни обаче далеч не е безоблачно. На фона на целия „работен“ позитивизъм за малко да забравим, че България наложи вето на Северна Македония заради неспазването на Договора за добросъседство, фалшификация на исторически факти и език на омразата. Петков нито каза, нито дори намекна, че вече имаме договор, който не се спазва. Камо ли пък, че очакваме и да се спазва…

Нищо че не си спазват договора, ние им обещахме, че ще използваме краткото име Северна Македония. Те пък благородно ни уточниха, че няма да имат териториални претенции към нас. Последното, разбира се, звучи комично.

Големите кавички: „Спах спокойно - Северна Македония няма да ни напада“

Правата на българите в Македония пък изобщо не бяха акцент в изказването на двамата премиери. Пред българските медии Петков изтъкна важността на спазването на правата, но използва определението „македонци с българско самосъзнание“, което е спорно. На това реагираха и от ВМРО, които заявиха, че така Кирил Петков е приел тезата, че в Северна Македония живеят само македонци. Което не е вярно.

След българското посещение в Скопие в интервю президентът Стево Пендаровски казва: „Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е намеса във вътрешните ни работи“. „В България има македонци. А ние като държава дали ще им помагаме да търсят правата си – не“, посочва още той. Не стана ясно казал ли го е и на Петков и дали това изобщо е обсъждано.

Македонският премиер открои и друг важен момент. Той каза: „Историческите въпроси ще бъдат на втори план“, като после уточни: „На първи план идва изграждането на добри отношения между гражданите“. Не, историята не може да бъде на втори план. Просто се увеличават въпросите на първи план. Но Петков не реагира по никакъв начин. В тази връзка е важно да кажем, че в българската делегация нямаше представител на историческата комисия. Само двама министри и представител на НС.

„Македония е българска“: Вандалски акт срещу офис на „Продължаваме промяната“

Историческата комисия се причисли към останалите работни групи. Ковачевски каза само, че се надява постигнатото да бъде „мост към бъдещето, а не връщане към миналото“. Не каза обаче как подхожда новата власт в Македония към определения в учебниците, засягащи българите. А Петков пък не отговори конкретно настоял ли е за премахване на надписи и табели, които не отговарят на историческата истина. С оглед на напрежението между двете страни е меко казано лекомислено просто да кажеш, че променяш дефиницията за добросъседство. Какво всъщност означава това?

Ключов е и фактът, че Петков не отиде да се поклони пред Гоце Делчев в Скопие. Нещо, което нито един български политик не си е позволявал. Двамата премиери положиха цветя на паметниците на Кирил и Методий, и на Климент и Наум. Ако това е протоколен гаф, той е фрапантен. И изисква незабавно обяснение. Ако е нещо друго – пак изисква незабавно обяснение.

След посещението си в Скопие несъмнено Кирил Петков може да се похвали и с първия си урок по политика, предаден по съседски...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 23:31, 20 яну 22

Биляна, Билянке - Мръсният балкански прозорец го зацапа Борисов, Каракачанов, Джамбазки, Захариева, Андрей Ковачев и цялата банда. Хвърлиха на една историческа комисия от увредени мозъци с претенции, да решават политически проблеми. Поздравления за Петков, така се отваря диалога за добросъседство. А не за средновековието. Мен лично не ме интересува миналото, а настоящето и бъдещето. А като студентка в трамвая случайно разговарях с български македонец, това е преди половин век, и му казах, че е пуст българин. Нахвърли се върху мене, и щеше да ме убие. Вече 80 години, пък и преди това не сме една държава. Да влизат в ЕС, както и Албания.

2 Анонимен 23:32, 20 яну 22

Пуст да се чете чист

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама