Георги Господинов е писател на 2021 г. според Столична библиотека

14:39, 18 яну 22 / Култура 25 2363 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Георги Господинов е писател на 2021 г. според класацията за най-четени автори на Столична библиотека. Най-заеманите книги в раздел „художествена литература“ са „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. Сред най-четените автори на научна и научнопопулярна литература е проф. Пламен Павлов, а за биографична книга – Георги Тошев, съобщиха от библиотеката.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване.

Потребителите на Столична библиотека достигат 71 000. През 2021 г. читателите са нараснали с 15 000, а библиотеката е закупила над 4 000 нови заглавия на книги и повечето от тях на български автори.

През последните години е засилено търсенето на съвременната българска литература, на изданията по приложна психология, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия. През 2020/2021 г. на особена популярност се радват мемоарните книги и биографиите на наши и световни популярни личности“, посочват от библиотеката.

А ето и цялта класация:

Писател на годината

1. Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература) („Времеубежище“, „В пукнатините на канона“)
2. Захари Карабашлиев („Опашката“ и „Жажда“)
3. Елена Алексиева („Прекъсването на Самсара“, „Свети вълк“)

В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са: Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Георги Бърдаров, Калин Терзийски.

Най-четен поет (нова категория)

Недялко Йорданов („Пепел ми на езика“) и проф. Цочо Бояджиев („Книга на разкаянията и утешенията“) поделят първото място. Трети е Иван Ланджев („Ти, непрестанна новина“). Сред най-четените автори на поезия са: Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Иван Цанев, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Николай Милчев.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература

Първи е проф. Пламен Павлов („Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, „Първите дами на Средновековна България“). Втори е проф. Иво Христов („Не пожелахте да чуете“, „Пред пепелището на нестаналото българско общество“), а на трето място - Мадлен Алгафари („Поправителен за родители“, „Как да се разболяваме качествено“).

В топ 10 на най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са: Слави Панайотов, д-р Атанас Михайлов, Ади и Милен Цанови, Иван Михалев и Елина Цанкова, Димитър Бербатов, Христо Стоичков.

Най-четен автор на биографични книги

Георги Тошев („Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“, „Тя, Цветана Манева“, „Невена Коканова: Години любов“)

Най-четен автор на детска литература

1. Милен Хальов (трилогията „Кало Змея“)
2. Катя Антонова (поредицата „Феята от захарницата“)
3. Сотир и Пенко Гелеви („Илийчо Август“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета“)

В топ 10 на най-четените детски писатели са: Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова, Цанко Лалев, Мая Бочева, Любомир Николов, Петя Кокудева, Петя Александрова.

Специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката – на поета Георги Константинов.

Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.

Най-активни читатели

Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Славов (41 год.)
Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7 год.)
Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и Александра (6 г.)
Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама