Радев и Йотова положиха клетва за втори мандат

10:30, 19 яну 22 / Политика 25 2050 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На тържествена церемония президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. 

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се, казаха Радев и Йотова, след което прозвуча химнът на Р България и този на ЕС.

Преди клетвата зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин прочете решението на ЦИК, с което Радев и Йотова са избрани за президент и вицепрезидент на страната. Те бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и „Възраждане“, седнали останаха само законодателите от ГЕРБ и ДПС. 

Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навънзаяви държавният глава Румен Радев. 

Президентът подчерта, че подкрепата на българите за него и Илияна Йотова е най-меродавната оценка за сложните решения, които двамата са взимали по време на първите пет години на Дондуков 2. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“, изтъкна Румен Радев и открои гражданските протести от 2020 г. „срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието“. Това провокира депутатите от ГЕРБ да напуснат демонстративно пленарната зала, още преди да е приключила неговата реч. 

Държавният глава посочи, че очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които Конституцията ѝ отрежда. Той отбеляза и че протестите са отприщили процеса по възстановяване на демокрацията и законността, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време.

Като предизвикателства пред обществото през следващите години Радев определи връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото социално разслоение. „Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията“, каза от парламентарната трибуна президентът Радев.

В обръщението си държавният глава подчерта, че първото предусловие за успеха на обществото е свободата и достойнството на личността. Той изрази убеденост, че в България е налице „антимафиотски консенсус“, обединяващ огромното болшинство от почтени българи и макар гражданите да са гласували за много и различни партии, са били водени от една надежда: за справедливост и законност.

Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта Румен Радев и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона. Според президента от това зависят всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал. „Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, подчерта той и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. 

Президентът очерта, че е необходим консенсус по редица казуси като демографската катастрофа, просветена и образована нация, както и промяната на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване. 

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.

Президентът отбеляза и че през целия си мандат с вицепрезидента Илияна Йотова са отстоявали убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, неотклонно следвайки националния интерес. Според него гласът на България трябва да отеква силно в дебата за бъдещето на Европа, за нейната стратегическата автономност и сигурност. 

А относно отношенията на страната ни с Република Северна Македония, държавният глава подчерта, че подходът на новото правителство има потенциал и трябва да бъде подкрепен. По думите му обаче той не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало. Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в ЕС. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми“, посочи президентът.

Накрая той подчерта, че остава отворен за диалог и споделя отговорността за непопулярни, но необходими решения. „Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви още той, цитиран от прессекретариата си. 

След церемонията Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит посреща в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Официално то ще се случи на 22 януари

Припомняме, че Румен Радев и Илияна Йотова бяха издигнати като независима кандидат-президентска двойка от инициативен комитет, подкрепен от четири партии – БСП, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се.бг! Ние идваме!“. Това е много по-широка подкрепа от тази, която Радев получи при първото си явяване на президентски избори преди 5 години. Тогава го подкрепиха БСП и партията на Георги Първанов АБВ.

Радев и Йотова спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември миналата година със значителна преднина пред останалите претенденти. За тях гласуваха 1 539 650 българи. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 733 791 души. Избирателната активост обаче бе рекордно ниска - 34.84%. Това е над два пъти по-малко от активността на изборите през 1992 година, когато за първи път в страната ни се провеждат преки избори за президент. Желю Желев става първият български президент при рекордно високо участие на избирателите.

Оттогава до днес с най-голяма разлика е печелил Георги Първанов през 2006 г. Тогава той получава почти 76% подкрепа пред втория в надпреварата - Волен Сидеров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама