След депортацията: Джокович се завърна в Сърбия

14:06, 17 яну 22 / Спорт 25 2791 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Световният №1 в мъжкия тенис Новак Джокович се завърна в родната си Сърбия, ден след като властите в Австралия окончателно решиха да го депортират.

Джокович не се появи пред стотиците фенове и представители на медиите, които го чакаха пред ВИП терминала на летище „Никола Тесла“, което се реновира в момента. Той е излязъл през друг вход и вероятно е бил посрещнат от семейството си, предаде bTV. 

На летището в Белград го очакваха много фенове, развяващи знамето на Сърбия и скандиращи името му. В нощта преди завръщането на тенисиста в Белград се проведе митинг в негова подкрепа, а мили думи за него осветяваха в продължение на един час фасадата на най-високата сграда в града. Тя се превърна и в своеобразен екран, на който се развя и сръбският трикольор и надпис: „Ноле, ти си гордостта на Сърбия”, предаде dariknews.bg.

Джокович пристигна от Дубай. Той бе депортиран от Австралия, където трябваше да участва в турнир от Големия шлем. Сагата с тенисист номер едно в света продължи десет дни и приключи в неделя сутринта, когато австралийски съд потвърди анулирането на визата му.

Той беше задържан на летището в Мелбърн на 5 януари, след като не е представил документи за медицинско разрешение за ваксинация срещу коронавирус. След процедурата визата на спортиста е анулирана и той е предупреден да напусне страната. Джокович оспорва решението на граничните полицаи в съда и спечели делото, но на 14 януари австралийските власти решиха да отнемат визата на тенисиста и да го депортират от страната. Спортистът подаде нова жалба, но тя беше отхвърлена на 16-ти януари.

И Ролан Гарос ще допуска само ваксинирани тенисисти 

Продължението на кариерата на Новак Джокович като неваксиниран тенисист започва да изглежда все по-сложно. Френският спортен министър Роксана Марасиняну обяви, че единствено тенисисти с ваксина срещу Covid ще могат да участват на Ролан Гарос през 2022-а.

Десетина дни по-рано Марасиняну увери, че световният №1 ще има шанса да се състезава в Париж дори и ако не е ваксиниран, но изглежда много бързо това нейно мнение претърпя промени.

Причината е приетият нов закон във Франция за „ваксинационен сертификат“, който беше одобрен в неделя. Според него ваксинацията срещу Covid става задължителна за посещение на обществени места като ресторанти, кафенета, кино салони, спортни съоражения и влакове на дълги разстояния, пише Tenniskafe.com.

„Правилото е просто. Ваксинационният сертификат ще бъде въведен след обнародването на закона и важи за места, които и до сега са били в параметрите на зеления сертификат. Това важи за всички, които са зрители или професионални спортисти. До следващо нареждане... Що се отнася до Ролан Гарос, то е през май. Ситуацията може да се промени отсега до тогава и се надяваме да бъде по-благоприятна. Ще видим, но очевидно няма изключения“.

Към момента по всичко изглежда, че ваксинацията ще бъде задължително условие за участие и на другите два турнира от Шлема – Уимбълдън и US Open. Всичко това поставя под огромна въпросителна присъствието на Джокович и съответно възможността той да завърши кариерата си с най-много трофеи от „големите трима“. Към момента сърбинът, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20 титли от „мейджърите“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама