Василев освобождава ръководството на тотото без мотиви

18:35, 17 яну 22 / Политика 25 1383 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на спорта Радостин Василев потвърди решението си да освободи ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ). Той заяви, че целта му е да си осигури по-добро общуване с хората, които управляват тотото, както и дружеството да подобри резултатите си.

Василев заяви, че прави промяната „защото така съм преценил“. „Това стана с едностранен акт на министъра. Не съм длъжен да давам мотиви. Законът за публичните предприятия ми дава възможност да прекратявам това мандатно правоотношение предсрочно. Това и правя. Такова е желанието на колегите, не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие“, призна той, цитиран от „Дневник“.

Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което първо съм назначил, и което не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество. Както и във всички дружества в Министерството на спорта“, отбеляза Василев, като добави, че е имал много колегиален разговор с Петров и че тепърва ще се прави анализ на тотализатора.

Министърът изтъкна още, че очаква печалби, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта.

По-рано днес настоящият изпълнителен директор на БСТ Любомир Петров каза, че печалбата на спортия тотализатор за последната година е 11 млн. лв. Той показа, че последните две години, откакто този съвет на директорите управлява тотото, е с рекордни приходи и отчисления към спортното министерство. 

Освобождават ръководство на тотото

„Споменатите загуби са счетоводни загуби, общата печалба за 2021-а е 53 милиона лева. Да, ние сме монополист на пазара, но законът ни ограничава от гледна точка на разпространението. И все пак имаме двуцифрен ръст всяка година. Става въпрос и за политическа воля. Когато постъпих в тотализатора, имаше налични 4 милиона лева, сега има близо 55 млн. Искам да успокоя нашите играчи, че всички печалби ще бъдат изплатени“, заяви шефът на спортния тотализатор.

Ръководството няма да си тръгне доброволно

От думите на Любомир Петров стана ясно, че нито той, нито Управителният съвет ще подадат доброволно оставка. Те ще чакат спортният министър Радостин Василев да ги уволни.

Петров наблегна на факта, че лично той е назначен с конкурс и с 5-годишен договор и по тази причина няма как да бъде уволнен. Същевременно заяви, че на срещата днес следобед със спортния министър няма да си подаде сам оставката, а ще чака да получи заповед за уволнение, предаде Сега.

Зная, че не може да ме уволнят, след като съм назначен с конкурс. Но по-добре закона за публичните предприятия да го махнат, никой не го спазва. Не зная на какво основание министър Василев ще ни уволни, ще разберем на срещата днес. Но ние няма да подадем оставка, ще чакаме заповедта. Аз съм поел ангажимент, че няма да обжалвам, добави Петров.

Това е политическо решение

Той заяви също така, че не знае точната причина за отстраняването на ръководството на БСТ. Министърът каза пред медиите, че това е политическо решение на коалицията. За тежки проблеми, каквито спомена пред журналистите, с мен той не е говорил. Нямам представа кой ще бъде назначен на нашето място“. 

Втори опит за смяна на ръководството

Шефът на тотализатора изтъкна и една интересна подробност, която може още повече да заплете казуса по освобождаването на това ръководство:

Служебният спортен министър Андрей Кузманов се опита да смени УС на БСТ през август и беше входирал заповед с имената на членовете на нов УС. Аз не бях уведомен дори, разбрах това от Търговския регистър. Обжалвахме и съдът спря вписването. В момента още текат дела по това обжалване. Имали сме срещи с адвокатите по делото и ще има спънки за сегашното уволнение. Също така Кузманов не е назначавал проверка в тотото, както заяви през лятото - имаше си много преди него проверка от НАП, която дори още продължава“.

Според Петров делата, които в момента води управата на тотото срещу предишния опит за отстраняването му, допълнително ще затруднят сегашните действия на министър Радостин Василев по освобождаването на ръководството на БСТ. Самият той отново даде да се разбере, че очаква да научи по какъв начин точно ще бъде уволнен, но няма сам да си подаде оставката.

Не смята обаче и да обжалва, защото: Цяло лято обикаляме по дела. Вече е уморително, не може само да ходим по съдебни дела.

Петров намекна също така, че има вариант отново да бъдат легализирани частни лотарийни игри. За това се говореше публично още миналата година. Ако това стане, приходите на тотализатора ще паднат наполовина, изтъкна той.

Василев обаче определи като лъжа и абсолютни измислици това твърдение. Никога не е коментирано подобно нещо. Напротив, шансът за развитието на тотализатора е повишаването на неговата дейност и във връзка с развитието на лотарийните игри, подчерта той. 

Предстои да бъде обявено следващото ръководство на тотото. Василев не каза имена, но посочи, че в управителния съвет ще има юристи, които ще се запознаят с въпросите за законови промени и ще обяснят на министъра как дружеството да работи максимално свободно и на по-голяма територия на пазара“. Ще направя всичко необходимо, за да може това дружество да реализира печалба, каквато му се полага като монополист на пазара“, закани се министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама