Северен централен район – пред затягане на мерките срещу COVID

16:06, 15 яну 22 25 2601 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Части от страната са застрашени от влизане в четвъртия етап от правителствения план за борба с пандемията. Това са районите, в които са заети над 80% от интензивните легла.

Северен централен район вече е на прага на локален локдаун, тъй като са запълнени 75,8% от интензивните легла. В Русе в двете университетски болници са пълни 80% от интензивните легла, пише Нова телевизия.

Какво означава достигането до четвърта степен от правителствения план? Тогава ще бъдат затворени всички обществени обекти, ще работят само магазини, аптеки, дрогерии, банки, пощенски станции и куриерските услуги. Всички ученици преминават на онлайн обучение, без най-малките. За тях ще се решава в зависимост от ситуацията в региона и дали са осигурени достатъчно легла в детските отделения.

Математически модел ще предупреждава хората, че е възможен такъв локален локдаун, минимум пет дни преди въвеждането му.

Здравният министър: Зеленият сертификат за преболедуване остава

Сертификатите на база преболедуване остават към настоящия момент. Това написа във Facebook здравният министър проф. Асена Сербезова. Уточнението идва след изказването ѝ пред журналисти в парламента вчера, че няма решение сертификатът за антитела да отпадне.

Правилата в България са едни от най-либералните. Все още няма решение дали да отпадне удостоверението за наличие на антитела, на този етап все още се обсъжда. Евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор. На този етап няма такова“, заяви още тя в петък.

Знам, че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение“, пише още тя в поста си в социалните мрежи.

Данните от последното денонощие

6863 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния  информационен портал. Направени са 41 048 теста, което значи, че положителните проби са 16,7%.

През последните 24 часа са починали 80 души, заразени с инфекцията, като 90% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 2289 души. Наблюдава се лек спад на пациентите с коронавирус, настанени в болница – те са 5190, като 578 от тях са в интензивни отделения.

Близо 25 хиляди дози ваксина са поставени в петък, като над 19 хиляди от тях са бустерни. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 960 934. Бустерна доза имат 494 666 души.  

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама