От 27 години на остров Ливингстън има българска поща

14:15, 16 яну 22 25 1575 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

По повод осъществяването на 30-ата българска антарктическа експедиция, „Български пощи“ ЕАД разказват, че от 27 години имат договорни отношения с Антарктическия институт и поддържат временна пощенска станция за приемане и доставка на кореспондентски пратки на остров Ливингстън.

Създадена е специална технология за приемане, таксуване и експедиране на кореспондентски пратки. Дружеството предоставя в малко количество служебни формуляри, описи, адресни етикети, пощенски чували и брошури с цените. На определен от ръководството на Антарктически институт член от експедицията се предава срещу подпис пощенско клеймо за временната пощенска станция, гравирано 1090 „Poste Bulgare Antarktika“.

Пратките изпращани от участниците в експедицията, подадени във временната пощенска станция след пренасянето им до България от член на експедицията, се предават на началника на Софийска централна пощенска станция, който  организира обработката и доставката им на получателите.

Българските полярници вече са на Антарктида

Пратките изпращани за остров Ливингстън се събират в абонаментна пощенска кутия № 599 в Софийска централна пощенска станция. Същите се предават на упълномощен член от експедицията, който да ги пренесе и достави на получателите.

След приключване на експедицията и закриване на временната пощенска станция, пощенското клеймо и неизползваните пощенски чували се връщат в „Български пощи”.

През месец юли 2021 г., бяха пуснати в употреба серия от две пощенски марки и специален пощенски печат посветени на 200-годишнината от откриването на Антарктида и 50 годишнината от началото на научните изследвания на Ледения континент, които българската държава извършва. Художник на проекта е Атанас Атанасов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама