ДАНС и полиция влязоха в „Булгаргаз“

14:55, 14 яну 22 25 1638 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националната полиция и ДАНС влязоха в „Булгаргаз“. Извършва се проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ. Изземват се различни документи.

Служители на ДАНС и полицията са влезли общо на 6 различни адреса, като сред тях и на частни дружества в различни градове, съобщи bTV.

Очаква се резултатите от проверката да бъдат съобщени след нейното приключване.

„Булгаргаз“: проверките са добра възможност за установяване на истината

От „Булгаргаз“ потвърдиха, че в дружеството се извършват няколко проверки от контролни органи, включително от служители на ДАНС и ГДНП. Уточниха, че в качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар, често са обекти на одитни и други проверки от страна на компетентните институции.

„Считаме, че това е необходимо и полезно за укрепване на доверието на обществото към работата на дружеството“, написаха те и допълниха, че приемат проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Износ към Румъния

На 6 януари министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че се проверява как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния. „Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и „Булгаргаз" по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", обяви тогава Николов.

Впоследствие изпълнителният директор на газовия доставчик Николай Павлов определи тези обвинения като „измислица“. Дали се изнася евентуално през друга фирма ние няма как да знаем. Ние не можем да разследваме къде отива газът, каза още Павлов.

Отказът на „Булгаргаз“ 

„Булгаргаз“ сам се е отказал от това да получаваме пълните количества евтин азерски газ, обяви  енергийният министър по време на петъчния парламентарен контрол. 

„Съгласно сключения между „Булгаргаз“ и Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC) договор  междусистемната газова връзка Гърция-България е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Това обаче не означава, че за „Булгаргаз“ не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ“. Другият маршрут е през Неа Месемврия и от там до Сидорокастро-Кулата.  В следствие на всички извършени действия от „Булгаргаз“, включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC”, посочи Александър Николов, цитиран от „Сега“.

Теч на информация

В края на миналата година около газовото дружество се разрази и друг казус, свързан с изтичане на информация относно договора за доставка на азерски газ. В медиите бяха публикувани имената и партньорите на компанията, която доставя синьото гориво от Азербайджан, а впоследствие „Булгаргаз“ сезира ДАНС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама