ЕМА: Честите бустерни ваксини носят рискове за имунната система

10:00, 13 яну 22 25 2495 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Честото поставяне на бустерни дози не може да е дългосрочен отговор за прекратяване на пандемията от COVID-19. Докато използването на допълнителни бустерни дози може да бъде част от плана за овладяване на ситуацията, многократната ваксинация в кратки периоди от време не може да бъде устойчива дългосрочна стратегия. Това заяви във вторник ръководителят по ваксинационна стратегия на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери, цитиран от Ройтерс и Offnews.bg.

Той изрази опасения, че поставянето на бустерна доза на всеки 4 месеца ще доведе до намаляване на имунната система на хората.

Кавалери обясни още, че са необходими повече данни за действието на ваксините срещу новия вариант на вируса и по-добро разбиране на еволюцията на сегашната вълна на пандемията, за да се установи дали ще бъде необходима друга ваксина, за да се справим с Омикрон

В момента се води разговор с разработчиците на ваксини, в случай че има нужда от нова ваксина. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама