Правителството на РСМ освободи Бучковски

16:02, 12 яну 22 / Политика 25 1475 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави, потвърдиха за МКД от правителствената пресслужба. Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката „кадрови решения“. Засега не се съобщават причините за освобождаването му.

Към края на миналата година бе продължен мандатът на Бучковски като посредник в разговорите с България за решаване на спора и вдигане на българското вето за страната, но Република Северна Македония не получи дата за преговори с ЕС, отбелязва изданието. Бучковски много пъти посети България и имаше срещи с президента и премиера, както и с министри и други влиятелни обществени личности и бе гост на телевизионни канали, където даваше свои мнения и предложения как да бъде решен спорът между двете държави, посочват от МКД.

В Скопие са уверени: България ще вдигне блокадата през 2022 г.

„За мен бе чест, че през изминалите 13 месеца бях специален представител на правителството за отношенията с България. Бях назначен две седмици след блокадата на България при доста сложни обстоятелства. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата“, заяви за МИА Владо Бучковски и подчерта, че в тези неблагоприятни обстоятелства е дал всичко от себе си да не стихне диалогът и да не се стигне до бъдеща негативна ескалация на отношенията между двете държави.

„Един мой приятел от София ми казваше често: „Ти си тук пазачът на огъня, не позволяваш да загасне, огънят, който подгрява надеждата, че България и Северна Македония могат да бъдат час по-скоро истински приятели и съюзници“. Той изрази надежда, че със своето ангажиране е дал своя принос, който ще бъде от значение при скорошното продължаване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води на основата на позитивна енергия и нова преговорна методология.

В преговорите между България и Република Северна Македония няма да има специален пратеник, те ще бъдат водени от двамата премиери и петте работни групи, които ще бъдат създадени“, каза за БТА Владо Бучковски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама