Държавата даде зелена светлина на ЦСКА за „Българска армия“

18:14, 11 яну 22 / Спорт 25 1426 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обнадеждаващи новини за ЦСКА след срещата със спортния министър Радостин Василев. Клубът получи зелена светлина за реконструкция на „Българска армия“.

Радостин Василев, сподели след срещата с представители на ЦСКА, че за последните 15 дни е свършена повече работа, отколкото за 10 години.

Главният архитект на София - Здравко Здравков, смята, че в Борисовата градина може да се изгради ново и модерно съоръжение, покриващо всички изисквания на УЕФА.

„За първи път се провежда обща среща между всички заинтересовани страни. Аз изисквам да знам какво се случва с казуса. От ЦСКА изразиха своите опасения, че досега се е пречило на клуба. Главният архитект обясни на ръководството какво трябва да се свърши, обяви спортният министър, цитиран от bTV.

„Досега никога не е правен план какви стъпки да се предприемат, за да не се тупка топката. Сега е ясно - може да се строи на терена. Аз спазвам закона. Запознал съм премиера с казуса - наеми, проекти, задължения, инвестиции, добави той.
 
На разговора, продължил над час и половина, се появи лично съсобственикът на клуба Гриша Ганчев. Запитан дали още вярва, че в осъществяването на последната си мечта - обновяването на „Българска армия, бизнесменът отвърна на излизане: „Естествено. Естествено, няма как. Палтото е ушито, само ръкавите трябва да сложим. Малко по-емоционален съм днес“.
 
Министър Василев заяви, че иска да удовлетвори последното желание на Ганчев, но в никакъв случай не е „министър на ЦСКА“.
 
Другият главен акционер в „ЦСКА-София - Юлиян Инджов, също бе широко усмихнат след срещата. Той каза и основната новина - че е начертан план за действие в пет точки, който да доведе до по-бързо издаване на разрешително за строеж.

Един от спорните моменти за разрешаване е колко от дължимата сума от „ЦСКА-София за наеми за базите да бъде приспадната, като се признаят направени инвестиции в обектите. „Министерството на спорта приема нашите подобрения до края на 2019 година и началото на 2020-та. Всичко след това не се приема, но ще продължим преговорите. Около 4 милиона лева са признати от „Сердика спортни имоти". Тук влизат „Българска армия и Панчарево. Законът е ясен и не спорим. Направили сме много подобрения, но не можем да ги представим като инвестиция. Общо те възлизат на 6-7 милиона, но те не ни ги признават. Признават ни 3-4 милиона“, коментира Инджов.

От „Сердика спортни имоти уточниха, че до 15 януари всички документи ще бъдат разгледани и ще се вземе окончателно решение колко точно инвестиции ще се признаят на клуба. Останалата дължима сума „ЦСКА-София трябва да си я заплати, съобщи „Сега“.

Алтернативен проект 

В профила си във Facebook заместник-председателят на Столичния общински съвет и бивш кандидат за кмет на София арх. Борислав Игнатов изложи днес своето предложение за реконструкция на ст. „Българска армия върху съществуващите насипи на сегашния стадион. По негови сметки стадионът може да струва 50 млн. евро, но при оптимизация сумата може да бъде намалена. По-късно през деня обаче главният архитект Здравко Здравков коментира, че насипите не могат да бъдат използвани пълноценно, тъй като са били компрометирани във времето.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама