Къде ще се горят отпадъците на София: София, Марица-изток или Павликени?

12:39, 09 яну 22 25 1779 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заводът за изгаряне на отпадъци на Столична община да се премести в Маришкия басейн. Идеята беше обявена от вицепремиера Асен Василев по време на парламентарния контрол в петък. Така новото управление влиза със свое предложение по темата как да се реши казусът с боклука на столицата.

Това всъщност се явява трети вариант. Засега общината настоява да изгаря отпадъците си в инсталация към „Топлофикация София“, какъвто беше изначалният план, и излезе по темата със становище, в което се казва, че проектът е преминал всички фази и оценки. Председателят на постоянната комисия по икономика в СОС Николай Стойнев разкритикува правителството, че решава да премести завода без анализ и обществено обсъждане. Според него е заблуда, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи и ще отвори нови работни места. „Топлинната енергия, която произвежда инсталацията, се планира да отоплява около 40 000 домакинства в София, и затова тя се изгражда в столицата. Кого ще отоплява в Маришкия басейн?...Изглежда, че целта е този проект да бъде спрян. Кой има интерес от спиране на проектите на София?“, пита той в позиция по казуса.

Проектът за строежа на завода в София обаче продължава да среща много критики и страхове на жителите на града и екоорганизации, а поръчката за изграждането на инсинератора забуксува.

Преди няколко дни пък стана ясно и че Румен Гайтански-Вълка излиза на сцената с проект за огромен инсинератор в близост до Павликени - двойно по-голям от този на столицата, където да се изгарят отпадъците на цяла България. Този вариант също срещна сериозен отпор от местните жители, като в момента се събират становищата по Доклада по ОВОС на инвестиционното предложение, пише „Капитал“.

Идеята за преместването на инсинератора от „Топлофикация София“ в Маришкия басейн всъщност беше лансирана и по време на откритите преговори за сформирането на правителство. Тя беше подкрепена от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, но срещна съпротива от БСП и „Има такъв народ“, които смятат, че въпросът трябва да се разгледа по-задълбочено.

Сега Асен Василев потвърди информацията, че правителството се отказва от изграждането паро-газова централа в района, както служебният кабинет записа в Плана за възстановяване. „Изграждането на такава централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация на утилизация на отпадъци, вместо заводът за боклук да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн“, каза Василев.

„Имаме конкретен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, вместо да затваряме конкретни мощности или мини, можем да направим комбиниран подход за тази цел“, допълни още той. Беше и обявено, че правителството ще преработи проекта за националния план за възстановяване, така че преместването на инсинератора да стане възможно.

Намеренията на Румен Гайтански

През тази седмица стана и известно, че Румен Гайтански-Вълка през дружеството си „Петрургия“ има намеренията да изгради мащабна инсталация за изгаряне на отпадъци в близост до Павликени. „Петрургия“ притежава 35-годишна концесия за добив на базалт до село Върбовка, спечелена през 2013 г. Проектът известно време остана незабелязан за обществеността, като беше замаскиран като завод за каменна вата, а инсталацията за RDF - като енергоизточник за нуждите на цеха за производство, пише медията.

„Когато говорим за извършване на определени инвестиционни намерения, които касаят околна среда, мнението на обществото е много важно. Във Върбовка има проведен местен референдум и това би трябвало да бъде отчетено. Отделно от общественото обсъждане очаквам да има също становище. Тези становища отиват към частта за доклада за оценка въздействието върху околната среда и към висшия екологичен експертен съвет. Ако бъде обжалвана една такава оценка, тя може да стигне и до мен. Тогава вече и аз да се произнеса. На този етап очаквам Регионалната инспекция по околната среда и водите да извърши своя механизъм, след което, ако се стигне до мен, също ще изразя отношение на база на цялата процедура и на всички внесени становища“, заяви министърът на околната среда Борислав Сандов.

Боклучената мина на София

Колкото до инсинератора на София, след като КЗК откри нарушения, в момента се избира между китайския кандидат и свързани фирми с Богомил Манчев и с Христо Ковачки, върнат в играта от комисията.

Боклучената мина на София беше заложена още с избора на технология как столицата да се справи с отпадъците си. Тя избра варианта да се изгради мащабен завод за RDF, който да се изгаря, въпреки критиките, че той няма как да доведе до изпълнение на йерархията при отпадъците и целите на ЕС. А именно намаляване на създаването на отпадъците, повторна употреба, рециклиране, целите за които растат значително, и едва тогава - някакъв вид оползотворяване (каквото се води и изгарянето) и последна фаза депо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама