Петков отива в Северна Македония на 18 януари

11:20, 07 яну 22 / Политика 25 1524 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ, имаме пълна координация в Министерски съвет по темата за Северна Македония. С това, че отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип за взаимоотношенията ни със Северна Македония, заяви премиерът Кирил Петков пред депутатите по време на парламентарния блиц контрол.

Изказването му бе в отговор на питане на Екатерина Захариева, външен министър в предишното редовно правителство.

Има всякакви спекулации – позицията на Република България към преговорния процес с РСМ се запазва в точките точно както сме го направили в коалиционното споразумение, което бе излъчено онлайн. Тази позиция е същата и я надграждаме с 5 отделни комисии“, каза още премиерът, който защити идеята за създаване на въздушна, както и на жп линия София – Скопие.

Трифонов: Подкрепа за РМС, ако паднат визите за САЩ

В реплика Екатерина Захариева подчерта, че работните групи са заложени още в Договора за добросъседство и посочи: „МВнР при предишното редовно правителство изпрати много подробна пътна карта… и за работните групи, които предлагате, и за Коридор 8, и за езика на омразата. Благоволиха да отговорят на 20 декември, като бяха махнати срокове, конкретни ангажименти и т.н. Пожелавам ви успех, опасявам се, че много скоро ще разберете защо ги няма тези неща“.

Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, отговори Петков, цитиран от БНР. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:16, 08 яну 22

Екатерина Захариева съскаше като змия в НС. Когато приехме председателството на ЕС, България предложи разширение на Западните Балкани, докато другите страни, освен Меркел, не бяха много съгласни. Сега, нова теза, че нашето ново правителство се натискало да ги вкара. И отивало в С.Македония. Браво, крайно време е да се сложат взаимоотношения та на друга основа, да има полети, да се построи коридор номер осем, да не се рови в миналото, а да се върши дейност в настоящето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама