Депортират Джокович, Австралия му отказа виза

09:54, 06 яну 22 / Спорт 25 2059 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Австралия отказа виза на Новак Джокович. Световният №1 в тениса кацна в Мелбърн късно вечерта в сряда австралийско време и беше задържан в стая на летището. Това стана, след като властите откриха проблем с визата му, свързан със статуса на ваксинация. Тенисистът няма поставена ваксина срещу Covid-19, което е едно от условията за влизане в страната. 

Сърбинът трябваше да участва в тазгодишния първи турнир от Големия шлем и да защити титлата си. След решението на австралийските власти обаче предстои той да бъде екстрадиран. Това обаче няма да се случи до понеделник, когато съдът трябва да вземе окончателно решение по жалбата на сърбина срещу отказаната му виза за влизане в страната.

Всички участници в Australia Open трябва да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 или да имат документ за освобождаване от ваксина по медицински причини. Именно такъв документ е бил издаден и на 34-годишния сърбин, без обаче да се назовава конкретната причина за това. Това предизвика недоволство сред света на тениса от бивши и настоящи играчи, които се оплакаха от „двоен стандарт“ и „несправедливост“.

За едни може, за други - не: едно „изключение“ предизвика бурен скандал

„Визата на г-н Джокович бе отказана. Правилата са правила, особено когато става въпрос за нашите граници. Никой не е над тези правила. Нашите строги политики на границите бяха критични към Австралия за това да има един от най-ниските смъртни показатели в света от Ковид, продължаваме да бъдем безкомпромисни“, написа в Twitter премиерът на Австралия Скот Морисън, цитиран от gol.bg.

Здравният министър на страната Грег Хънт потвърди, че действащият шампион в надпреварата не е могъл да осигури „подходящи стандарти на доказателство“ и му е било отказано влизането в страната.

Новак Джокович спечели 83-тата си титла

„Австралийските гранични сили ще продължат да гарантират, че тези, които пристигат на нашата граница, спазват нашите закони и изисквания за влизане в страната. Австралийските гранични сили потвърждават, че г-н Джокович не успя да осигури подходящо доказателство, за да спази изискванията за влизане в Австралия, и визата му впоследствие бе отказана. Хора, които не граждани на страната, и нямат валидна виза за влизане или визата им е отказана, ще бъдат задържани и депортирани от Австралия. Граничните власти потвърждаваъ, че г-н Джокович е имал достъп до телефона си“, се казва в изявление на Австралийския граничен контрол (АБФ), след като по-рано се появиха информации, че той е бил задържан в стая без достъп до телефон.

Вучич се закани да спре този тормоз“

Ситуацията в Мелбърн предизвика огромно негодувание в родината на тенисиста. Това доведе до отзвук дори от президента на страната Александър Вучич, който обяви, че Сърбия прави всичко възможно, за да спре тормоза над Новак Джокович.

Вучич е провел разговор с Джокович и го е уведомил, че ще направи нужното, за да спре негативното отношение към него. „Казах на Новак, че цяла Сърбия е с него. И че нашите власти взимат всички мерки, за да спрат тормоза срещу най-добрия тенисист в света във възможно най-кратък период. В съответствие с всички норми на международното публично право, Сърбия ще се бори за Новак Джокович, за справедливостта и истината“, каза той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама