Калоферци спазиха традицията: мъжкото хоро влезе в Тунджа

08:15, 06 яну 22 25 2158 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на река Тунджа. По традиция първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите на града.

Точно 5 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха в реката. Мъжете пеят песента „Залюбила е Василка“.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците.

В Калофер „спасяването“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България. Калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Тази година това е 4-годишно момченце, което за трети път влиза в реката, предаде bTV.

Зелен сертификат за ваденето на кръста – къде ще ни трябва?

Между 100 и 150 души ще влязат в Тунджа за ежегодния ритуал. Времето е ясно, а в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. В последните години стотици идват в града на Христо Ботев, за да се докоснат до традицията. 

Почина човекът, който предвождаше хорото с тъпан

Само на 49 г., почина Георги Костадинов. Той е известен на цяла България от кадрите от телевизиите от Мъжкото хоро в Калофер, където предвожда с тъпана си четата в ледените води. 

„Един човек, който беше първи в ледените води на река Тунджа, този път ще гледа от горе и ще бие тъпана си за всички Калоферци! Ще за свири Залюбила е Василка… Поклон за бай Гошо“, пише Милена Киркова във Фейсбук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама